Црногорски олимпијски комитет / - Фото: ЦОК
12/03/2022 u 21:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен Правилник спрјечавању манипулација на спортским такмичењима

Манипулациjе на спортским такмичењима подриваjу Олимпиjске вриjедности, повjеренjе и инспиративну вриjедност спорта, пише у Правилнику о спрjечавању манипулациjа на спортским такмичењима коjи jе усвоjио Управни одбор Црногорског олимпиjског комитета

Саопштено jе да се манипулациjа на спортским такмиченjима дешава када спортиста или званичник вара у циљу уклањања непредвидљивости спортског такмичења.

- Они могу да вараjу како би били поражени на такмичењу или на диjелу такмичења, што jе у супротности са олимпиjским духом. Признаjући опасност за спортски интегритет од манипулисања спортским такмичењима, Црногорски олимпиjски комитет (ЦОК) одлучан jе у борби за очување интегритета спорта, уклjучуjући заштиту чистих спортиста и поштеног такмичења - саопштено jе из те асоциjациjе.

Наводи се да jе УО ЦОК донио Правилник у циљу пружања помоћи при спровођењу Кодекса Олимпиjског покрета о спрjечавању манипулисања на спортским такмичењима.

- ЦОК препознаjе да jоj се не може сам супротставити и да jе сарадња са државним органима, а нарочито са Управом полициjе и субjектима за спортско клађење од суштинског значаjа. ЦОК даjе своjу подршку интегритету спорта и борби против манипулисања на спортским такмиченjима поштовањем стандарда прописаних овим Правилником и Кодексом Олимпиjског покрета о спрjечавању манипулисанња на спортским такмичењима, као и захтиjевањем од своjих чланова да чине исто - нацводи се у саопштењу.

Као кршење тог Правилника наводи се клађење, манипулисање на спортским такмичењима, коруптивно понашање, инсаjдерске информациjе, неприjављивање и механизми за приjављивање, несарадња.

Правилник се примjењуjе на Црногорски олимпиjски комитет и његове чланице, учеснике такмичења, остала лица коjа потпадаjу под надлежност ЦОК-а и националне спортске савезе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:51