Igor Vušurović / -FOTO: COK
20/02/2024 u 13:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vušurović: Slučaj Ukropine prilika da još edukujemo naše sportiste o dopingu

Pošast kakva je doping svakako zaslužuje pažnju i nas svih u sistemu sporta - istakao je generalni sekretar COKA

Generalni sekretar COK-a, Igor Vušurović, gostujući u emisiji Link na Televiziji Crne Gore, govorio je o jučerašnjem slučaju, kada je vaterpolo repezentativac Crne Gore Aleksa Ukropina pao na doping testu.

VPSCG je tokom šampionata u Dohi obaviješten da je Ukropina pozitivan na lijek koji je koristio za inhaliranje, nakon čega je propustio utakmice sa Grčkom i Mađarskom. Minimalna kazna za ovaj prekršaj je šest mjeseci.

- Nepredviđena okolnost, savez će se odrediti prema tome, Anti doping agencija sprovodiće neki postupak. Ono što je veoma bitno, to je da edukujemo naše sportiste. Od Olimpijskih igara u Tokiju sve međunarodne federacije u svojim statutima imaju integrisana ta pravila, tako da i nacionalne federacije po tom osnovu moraju sprovoditi i edukaciju sportista, da se upravo ovakve stvari ne bi dešavale - kazao je Vušurović.

Naglasio je Vušurović da je veoma važno obratiti pažnju na pravila Anti doping agencije.

- Pošast kakva je doping svakako zaslužuje pažnju i nas svih u sistemu sporta, da bi ljudima objasnili kako funkcionišu stvari. Edukacija, sve liste, sve programske aktivnosti njihove treba ispoštovati. I naravno sve te terapije koje sportisiti koriste treba naznačiti i unijeti u sistem da je to potrebno da se uzima kako bi sve bilo regularno - istakao je Vušurović.

Slučaj Ukropine nije prvi, pozitivan je ranije bio i Đuro Radović, kao i neki takmičari u borilačkim sportovima.

- Imamo unapređenje u odnosu na prethodni period, tako da imamo komisiju za anti doping, nadam se da će i oni reagovati u ovom slučaju. Zajednički ćemo se truditi da edukujemo sportiste, sve organizacije, savezi, naša anti doping komisija, kako se ovakve stvari ne bi više dešavale. Siguran sam da u većini tih slučajeva nije bilo namjere, već klasičan propust i ne znanje oko same procedure koja je upisana u tim dokumentima. Apelujem na sve saveze da budu oprezni sa korišćenjem svih preparata, za svakodnevnu upotrebu, obratiti se i ljekaru kluba ili reprezentacije. Nadam se da ćemo ovakve sitacije pametno iskoristiti, da više radimo na edukaciji sportista i medicinskom kadru - zaključio je Vušurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 18:57