Prof. dr Duško Bjelica / -FOTO: CSA
24/07/2023 u 20:18 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zagrepčani partneri CSA u Cavtatu

Naučna elita iz Evropske unije uz Crnogorsku sportsku akademiju

Nakon Fakulteta sporta Univerziteta u Ljubljani, Kineziološkog fakulteta Osijek Sveučilište J. J. Strosmajera u Osijeku i Kineziološkog fakultet Sveučilišta u Splitu zvanični partner u organizaciji predstojeće tradicionalne 21. međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije iz Podgorice koja se održava u Cavtatu od 18. do 21. aprila naredne godine je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Oni su osnovani još 1959. godine. To je u ono vrijeme bila prva visokoškolska ustanova u Hrvatskoj koja je školovala visokoobrazovane kadrove za potrebe sporta. Od 2001. godine nose naziv Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. To je najprestižniji naučni skup u Jugoistočnoj Evropi koji se održava pod sloganom: ‘‘Sport, fizička aktivnost i zdravlje - savremene perspektive", tradicionalno već 21. put. Prethodne Konferencije su se održavale u Crnoj Gori, a u nekim gradovima i više puta i to u: Baru, Kotoru, Tivatu, Herceg Novom, Bijeloj, Podgorici, Budvi i u Hrvatskoj u Cavtatu pored istorijskog Dubrovnika počev od 2019. godine u hotelu Kroacija u partnerstvu sa reprezentativnim naučnim i sportskim institucijama.

- Zahvaljujemo se rukovodstvima Fakulteta sporta Univerziteta u Ljubljani, Kineziloških fakulteta iz Zagreba, Osijeka i Splita na podršci koju nam pružaju u pripremi ovog naučnog skupa što za nas predstavlja nemjerljiv doprinos u daljem razvoju ove sve prestižnije naučne konferencije, kaže prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Crnogorske sportske akademije i jedan od urednika prestižnih naučnih

časopisa ‘‘Sport Mont", koji se nalazi u naučnoj citatnoj bazi Scopus i ‘‘Montenegrin Jurnal of Sports Science and Medicine‘‘, koji se nalazi naučnoj citatnoj bazi WOS i kojem je nedavno dodijeljen IF (impakt faktor) 1,3 što ga čini regionalno najbolje pozicioniranim naučnim časopisom iz oblasti sportskih nauka.

Profesor Bjelica ističe da su neki od plenarnih predavača i prof. dr Robert Schneider, profesor i programski direktor na sportskom menadžmentu State University of New York at Brockportna, zatim prof dr Jernej Kapus s Fakulteta sporta Univerziteta u Ljubljani. Takođe, narednih dana i nedjelja će se ozvaničiti još nekoliko partnera sa fakulteta iz Evropske unije i još nekoliko najreferentnijih naučnika iz oblasti sportskih nauka kao i nekoliko međunarodnih organizacija koje će organizovati tri vork šopa, a s kojima su pregovori u toku i idu očekivanom dinamikom, kaže on, napominjući da nauka sport čini prestižnim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
DUŠKO BJELICACSA
30. april 2024 18:06