Терен Сидро / - фото: Д.Ј
21/05/2021 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осврт на љубав, успјехе и резултате у фудбалу Владана Вучелића, недавно изабраног предсједника удружења ФСЦГ-ЦЕНТАР

Вучелић, иначе вискорангирани члан ДПС-а, дуго је у фудбалу, али ако се осврнемо на питање његовог конкурента, Вјекослава Дукића, „Колико сте пута за четири године били у канцеларији регије”, онда се ипак може говорити само о његовим скромним резултатима

Да политика из спорта никад није изашла показао је и избор Владана Вучелића за  предсједника Удружења клубова ФСЦГ- центар. (Зло)употреба спорта и спортиста у политичке сврхе дуга је традиција у Црној Гори. Спорт и спортисти су увијек добродошли политичарима за саморекламу и кампање њихових партија, и у нашим крајевима још увијек кроз живот кроче „руку под руку”, испреплетаних интереса.

Вучелић, иначе вискорангирани члан ДПС-а, дуго је у фудбалу, али ако се осврнемо на питање његовог конкурента, Вјекослава Дукића, „Колико сте пута за четири године били у канцеларији регије”, онда се ипак може говорити само о његовим скромним резултатима.

Кад је у питању спорт и боравак у Бару Вучелића као извршног директора Лукe Бар, осврнимо се на два детаља који такође указују на спону политике и спорта.

Представници Одбојкашког савеза Црне Горе, Општине Бар и АД Лука Бар, пригодном церемонијом 19. августа прошле године отворили су новоизграђени одбојкашки терен на простору хотела „Сидро”. Терен ће, како је тада било речено, користити све одбојкашке екипе са подручја барске општине. Као један од инцијатора овог „подухвата” био је и Вучелић. Он тада није крио своје задовољство оним што је урађено. Међутим, након 15 дана терен је већ био руиниран, јер нико из Луке није покушао да бар један дан ангажује неког да очисти подлогу терена. Дјеца су настaвила да тренирају, била су изложена прашини коју су чистили рукама, патикама и лоптом, и евентуално влажним марамицама ако их донесу, па су потом тако прљави одлазили кућама у вријеме пандемије корона вируса и у страху од заразе. Наравно да је услиједило реговање дјеце и њихових родитеља.

Убрзо се појавила информација да је терен требало да се ради у кругу Спортског центра, па на простору између Гимназије и ОШ „Блажо Јоков Орландић”, али се журило због парламентарних избора и одлучено је да то буде у кругу хотела „Сидро”. Такође, говорило се и да је ово био само чист предизборни трик. Како сада ствари стоје, то би и била најреалнија варијанта. Јер тешко је вјеровати и дан данас да је терен са толико прашине могао „додатно поспјештити спортску понуду града”, што је била порука Вучелића и осталих са церемоније отварања.

Дуго година гостима хотела „Сидро”, док је био у склопу Луке Бар, који у њему желе да проведу активан одмор и оду у још бољој кондицији него што су дошли, нуђени су спортски терени за кошарку, одбојку, рукомет, мали фудбал и тенис, који се налазе у непосредној близини самог хотела. У понуди је био и травнати фудбалски терен, нестандардних димензија.

Е, тај фудбалски терен од како је дошао Вучелић у Луку Бар није ни окошен. У каквом се стању налазио свих ових година види се на нашем видео клипу. А тренирали су на њему не само гости хотела и спортске екипе које су долазиле на припреме, већ и млађе селекције локалних фудбалских клубова. Истина, сви ти простори су у зони Морског добра, како је било и прије његовог доласка, али је кошено и одржавано. Могуће да је Вучелић очекивао да то уреде из Морског добра. Толико за сад о љубави, успјесима и резултатима у фудбалу Владана Вучелића, уз поруку да би се њему спорт требао темељити на спортској политици, а не на политици у спорту.

Такође, чињеница је да су многи чланови скупштина и разних одбора наших спортских савеза тек пуки „дизачи руку” и климоглавци, који су ту делегирани како би штитили врх партије, умјесто да штите спорт и спортисте. То је показала и ова турбулентна изборна скупштини на којој је Вучелић изабран. Држава не може декретом смијенити челнике спортских савеза за које сматра да не раде у интересу спорта, али мора пронаћи законодавне оквире и моделе према којима ће лимитирати могућност самовоље једног човјека или уске интересне групе.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:10