Novak Đoković / - FOTO: EPA
20/02/2023 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đoković bez nominacije, Nadal u trci za sportskog "Oskara"

Začuđujuće je da među nominovanima nema najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, koji je prestižno priznanje dobijao četiri puta

"Oskar" za najbolje sportiste u protekloj godini dodjeljivaće se u aprilu. Začuđujuće je da među nominovanima nema najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, koji je prestižno priznanje dobijao četiri puta.

Kandidati za najboljeg sportistu u 2022. godini su atletičar Armand Duplantis, koji je protekle godine tri puta popravio svoj svjetski rekord u skoku s motkom i osvojio svjetska zlata u dvorani i na otvorenom, kao i Dijamantsku ligu.

Duplantis će se boriti protiv fudbalera Lionela Mesija koji je u dresu Argentine osvojio titulu prvaka sveta, svjetskog prvaka u formuli 1 Holanđanina Maksa Verstapena, košarkaša NBA prvaka Golden Stejta Stefa Karija, francuskog fudbalera Kilijana Mbapea i španskog tenisera Rafaela Nadala.

U ženskoj konkurenciji među glavnim kandidatkinjama za nagradu je američka plivačica Kejti Ledecki koja je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti osvojila četiri zlatne medalje.

Nagradu "lovi" i američka Sidni Meklafin, koja je već dobila nagradu za najbolju atletičarku godine. Ona je na Svjetskom prvenstvu u Judžinu osvojila dva zlata i dva puta rušila svoj svjetski rekord na 400 metara s preponama.

Atletičarka sa Jamajke Šeli-En Frejzer-Prajs osvojila je titulu svjetske prvakinje na 100 metara, poljska teniserka Iga Švjontek je prošle godine osvojila Rolan Garos i Ju-Es open, nanizala 37 pobjeda i godinu završila na broju jedan.

Među kandidatkinjama za nagradu je i američka skijašica Mikaela Šifrin, pobjednica Svjetskog kupa, kao i španska fudbalerka Aleksija Puteljas.

Objavljeni su i kandidati za najbolju ekipu, a u finalu su fudbalska reprezentacija Argentine, fudbaleri Real Madrida, NBA prvaci Golden Stejt voriorsi, ženska fudbalska reprezentacija Engleske, francuska ragbi selekcija, kao i Red Bul tim Formule 1.

Kandidati za otkriće godine su fudbalska reprezentacija Maroka, španski teniser Karlos Alkaraz, kazahstanska teniserka Elena Ribakina, američki klizan Nejtan Čen, američki golfer Skoti Šefler i nigerijska atletičarka Tobi Amusan.

Dodijeliće se i "sportski Oskari" za povratnika godine, najboljeg sportistu s invaliditetom, najboljeg sportistu u ekstremnim sportovima, kao i nagrada "Sport for Good" za sportski program ili projekt, prenose Novosti.rs.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:02