Новак Ђоковић  / EPA-EFE - Фото: ANDREJ CUKIC
15/06/2021 u 11:24 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иванишевић открива Новакове тајне: Могао је да игра 20 сати против Рафе, Циципас је звао упомоћ

Хрват открива и да ће Новак још неколико година наступати на овом нивоу јер је гладан успеха и трофеја

Прошле године Горан Иванишевић је изазвао салву критика и подсјмеха тениске јавности када је тврдио да ће Новак Ђоковић прегазити Рафаела Надала у финалу Ролан Гароса, пише Mozzartsport.com.

Новак је у антологијском мечу бацио Надала на колена у полуфиналу, а онда у великом преокрету И Стефаноса Циципаса у финалу. Иванишевић је у интревјуу за теннисмајорс.kом открио да је било боље што су Ђоковић и Надал састали већ у полуфиналу.

-Већ неко врijеме причам да је Новаку лакше да игра са Надалом у полуфиналу. Били смо у Београду када је изашао жријеб за Ролан Гарос. Није био претјерано срећан када је видио Рафу и Роџера у својој половини жреба, док сам ја прижељкивао то. Рафа никад није изгубио финале у Паризу. Припрема и менталитет у финалима су специфични. А Рафа има 13 титула на Гаросу. То је сличан менталитет ономе који Ђоковић има у Мелбурну- започео је причу славни Хрват. 

Није добро почело али се добро завршило.

-Меч је почео скоро идентично као онај прошле године али када се Новак умало вратио у првом сету после 0:5, знао сам да ћемо видјети другачији меч него прије годину дана. Оно што се десило у другом, трећем и четвртом сету…. Никада нисам видео немоћнијег Надала на Ролан Гаросу. Очекивао сам да Новак и пре заврши трећи сет али свеукупно је његов тенис био савршен-казао је он.

Открио је Иванишевић и кључеве тактичке за побједу у финалу.

-Прво, био је спреман да остане на терену и 20 сати ако је то потребно. У финалу прошле године, Новак се није појавио. Покушавао је да скраћује поене. Овога пута је био спреман да трчи и трчи. Много се причало о условима које у вечерњем термину али не вјерујем да је то имало неки велики утицај. За разлику од прошле године, Новак се боље сналазио са Рафиним бекхенд дијагоналама. Оне га овај пут нису мучиле. И био је веома фокусиран у завршницама поена. Против Рафе нападате и нападате, а онда контранапад и у невољи сте. Овога пута је Новак вјеровао у своје ударце чак и када је промашивао. Рафа ту ништа није могао- истиче Иванишевић.

После таквог полуфинала није било лако напунити батерије за финале.

-Новак је невјероватан професионалац. Да је изгубио финале, побједа против Рафе му не би ништа значила. Комплетан тенисер. Има веома добар сервис, феноменално се креће, форхенд му је убитачан, поправио је бекхенд и није стдљив кад треба да нападне на мрежи. Мени је он најомиљенији од младих тенисера-казао је он.

Новак је сервирао за први сет а онда му је засметало сунце.

-Да, Новак често мора да нађе некога против кога ће се борити. То му је потребно, то га пали. Ако нисмо ми у ложи, онда је то сунце. Ако није сунце, онда су то облаци. Одиграо је тај гем лоше као и прве поене у тајбрејку. Вратио се, имао сјајан ритерн на сет леопти али је Циципас погодио форхенд за који можете само да кажете ‘браво’. Онда се Новак у угасио у другом сету као кад угасите свјетло. Нисам био забрниут. Говориа сам да му је потребан само један сет и да ће побједити ако освоји трећи. Мислио сам да ће у четвртом сету бити неизвјесније али сам исто тако вјеровао да Циципас неће имати шансу у петом. То се и догодило. Знао сам да Новак мора да се пробуди и да може да окрене. У трећем сету се појавио са другачијом енергијом и понашањем. Након што је направио брејк, преузео је меч у своје руке и више га није испуштао. Могао је пети сет и лакше да освоји када је имао 4:2 и 15-40. Најчуднија ствар за мене је да је и на Аустралијан Опену и на Ролан Гаросу освојио са великим бројем форхенд волеја-казао је Иванишевић.

Многи се питају шта је то Ђоковић другачије урадио уочи трећег сета

-Почео је да миксује и да боље отвара терен. Опет се видела жеља у његовим очима. Почео је да удара лоптицу агресивније. Када се Новак претвори у играча којег је тешко пробити на основној линији, то је за његове ривале више него што могу да поднесу. Гледао је у своју ложу, у свог оца, није знао шта да ради и као да је говорио ‘упомоћ’. Али већ је било касно да се нешто уради поводом тога…-казао је између осталог Иванишевић.

Дио сте Новаковог тима већ неко вријеме (од Вимблдона 2019.), знате његове рутине јако добро. Шта мислите, колико дуго још може да игра на овом нивоу?

-То је оно чему се много људи чуди. Он је геније, особа која  стреми да буде још боља. Играће на овом нивоу док год буде желио – двије, три, четири године. Гладан је побједа и рекорда и срећан је када је на терену. Рекао је и да ће себи још више да олакша распоред од следеће године, мада не знам да ли може да игра мање него сада (хаха). Новак игра зато што то воли и ужива у томе. Колико дуго још, то нико не зна-нагласио је он.

Често у интервјуима кажете да Новак жели да буде још бољи. Можете ли да наведети неки примјер из свакодневног рада с њим који то показује?

-Некад може да буде напорно. Много ствари ради савршено, просто не може боље. И ту долази до разлике у мишљењима – нашег као тренера и његовог као играча. Он жели нешто да уради боље, другачије, а Маријан и ја се не слажемо с њим. И онда почнемо: форхенд, бекхенд, сервис, бекхенд... Чак и за ритерн, који је најбољи свих времена у тенису, он мисли да може да га игра боље. Нормално је да има разлике у мишљењима, то је оно што нашу сарадњу чини интересантном. Радећи са Новаком научио сам много нових детаља, напредовао сам и ја као тренер. Али, да, уме да буде напето и „вруће“. Поготово током мечева. Међутим, генерално гледано, јако добро радимо заједно-одговорио је он.

На крају, ко је највећа претња Новаку на Вимблдону и шта очекујете од Роџера Федерера?

-Мислим да је Роџер направио паметан потез у Паризу.  Што се тиче осталих, то су већ познати „дежурни кривци“: Надал, Циципас, Зверев, Медведев. Ту је и доста опасних пријетњи од момака са снажним сервисом као што су Раонић, Опелка, Изнер, Чилић такође, који неће бити носилац, али је освојио турнир у Штутгарту. Пошто нисмо играли на трави прошле године, мислим да сви једва чекамо да се вратимо на њу. Очекујем забаван турнир. Новак ће бити фаворит, али неће бити лако-подвукао је Горан Иванишевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 14:41