/ Фото: Подгорички времеплов
19/07/2021 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новак кује олимпијско злато усред Боке: Осјећам се као код куће, ЦГ је моја земља

Најбољи тенисер свих времена се за ОИ спрема у Црној Гори

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић за Олимпијске игре се спрема у Котору.

Није ријетка ситуација да се Ноле примијети како џогира дуж обале Боке, а одушевљени грађани, мјештани и туристи га поздрављају. 

image
Фото: Приватна архива

Ноле је тренирао и на теренима Јанка Типсаревића у Кумбору, а осим тога посјетио је и Котор и Будву.

image
-Фото: Подгорички времеплов

Ђоковић је за агенцију Мина казао да жели златну медаљу на Олимпијским играма у Токију и да годину крунише тријумфом на УС опену у Њујорку.

Истакао је да је у одлуци да ли или не наступити у Токију пресудио патриотизам.

Говорећи о боравку и припремама у Црној Гори, казао је да је то његова држава и његов народ, наводећи да је у ризорту имао одличне услове за тренинг, са теренима урађеним по свјетским стандардима.

- Осјећам се као куће. Читаво своје дјетињство, поготово на љетњим распустима, провео сам у Црној Гори. Више сам проводио времена на отвореном мору, на Светом Стефану и Будви, а сада сам се заљубио у Бококоторски залив. Ту смо са неким пријатељима, дошао сам са супругом и дјецом. Они су базирани неко вријеме и остаће овдје, док будем боравио на Олимпијским играма у Токију- рекао је Ђоковић.

Он је најавио да ће се поново вратити у Црну Гору пред америчку сезону.

- Све је љепше кад причаш свој језик. Имам одличне услове за тренинг у Портонови ризорту, изашли су ми у сусрет. Јанко Типсаревић, који има сарадњу са тим ризортом, нахвалио ми је терене, који су урађени по свјетским стандардима и задовољили су све оно што ми је потребно за тренинг- рекао је Ђоковић.

Он је навео да се осјећа лијепо, испуњено да је пун самопоуздања због побједа које је нанизао у посљедњих неколико мјесеци.

- Надам се најбољем у Токију, идем на злато- поручио је Ђоковић.

Kоментаришући досадашњи ток сезоне, он је истакао да је она већ једнако успјешна, као најуспешније сезоне, које је до сада имао у каријери.

- Освојити три гренд слема је за мене био врхунац у тим најбољим сезонама 2011. и 2015. године. Ове године сам већ освојио прва три гренд слем турнира. Остаје УС Опен у Њујорку и Олимпијске игре. То су два највећа циља до краја сезоне. Kао што рекох напорно јесте, али због низа побједа које имам самоувјерен сам и имам самопоуздања- рекао је Ђоковић.

Он је нагласио да је силно мотивисан и да има додатан подстрек да представи своју државу на најбољи могући начин.

-Циљ ми је да се докопам медаље, надамо се златне. Идем на златну медаљу, то није тајна. Онда ћу размишљати о Њујорку, да покушам да комплетиран све- казао је Ђоковић.

Kоментаришући одлуке бројних тенисера да пропусте Олимпијске игре у Токију, Ђоковић је објаснио да је у његовом случају превагнуо патриотизам према Србији.

- Осјећај када представљаш своју државу на највећој смотри у историји спорта је незамјенљив. Олимпијске игре су нешто посебно - истакао је Ђоковић.

Он је рекао да га не радује чињеница да ће играти пред празним трибинама, наводећи да су у Јапану на снази многе рестрикције због коронавируса.

- Легенда хрватског спорта Бланка Влашић, коју сам недавно срео, рекла ми је да се у некој будућности људи неће сјећати какви су услови били и да није било публике, него ко је освојио медаљу - рекао је Ђоковић.

Он је казао да се радује наступима у Токију и да сматра да је донио праву одлуку.

- Пун сам инспирације да одиграм свој најбољи тенис и мотивисан да идем на највише одличје- рекао је Ђоковић.

Освајач 20 гренд слем титула казао је да прати резултате најбоље црногорске тенисерке Данке Kовинић и уопште тенисера из региона.

- Kако да не, па они су сви наши. То тако гледам и радујем се сваком успјеху. Kовинић је, ако се не варам, прије неколико мјесеци остварила свој највећи успјех у каријери и она је сада већ устаљена играчица у првих 100 и иде ка првих 50 на свијету. Желим јој све најбоље, надам се да ћемо и овдје имати прилику да одиграмо неку партију - казао је Ђоковић.

Водећи свјетски тенисер је, говорећи о будућност тениса на простору бивше Југославије, казао да је његов успјех подстакао омладину да почне да се бави тим спортом.

- То је сјајно, али за успјех у професионалном тенису, мушком и женском, зависи пуно од система који се постави. Тренутно га нема и није га било у последњих неколико деценија - рекао је Ђоковић.

Он је навео да се нада да ће се то промијенити, јер морају да се укључе државни спортски органи и наравно тениски савези Србије и Црне Горе и свих осталих држава региона.

- Да се направи здрав амбијент и окружење које подстиче, инспирише и мотивише, прије свега подржава развој тенисера у којој су сви укључени родитељи и тренери и наравно сам играч - казао је Ђоковић.

Он је нагласио да једино систем у спорт даје резултате на дуже стазе.

- Одрастао сам у Њемачкој, између 12 и 16 године. Пуно времена провео сам у тада једној од најбољих тениских академија у Европи, код Николе Пилића. Видео сам како ствари функционишу тамо и како је организација та која даје плодове успјеха на дуже стазе. Морамо сви да се окупимо, сви ми који и индивидуално и колективно биљежимо запажене резултате у тенису, да покушамо да помогнемо будућности нашег спорта - рекао је Ђоковић.

Говорећи о Црној Гори, казао је да је одушевљен оним што је видио и да упознаје неоткривени бисер Јадрана.

Ђоковић је рекао да ће се вратити у августу у Црну Гору.

- Овдје је заиста импресивно, толико сам фасциниран свим пројектима који се раде и развијају. Има толико лијепих ресторана, хотела и ризорта. Дуго нисам био, да кажем на неко дуже вријеме у Црној Гори, тако да сам одушевљен. Упознајем овај неоткривени бисер Јадрана - закључио је Ђоковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:09