НОВАК ЂОКОВИЋ / - ФОТО: БЛИЦ
21/01/2022 u 08:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орден Николе Тесле за Новака Ђоковића

Повод за додјелу Ордена Николе Тесле најбољем спортисти свијета су непријатна догађања у Аустралији, која су за последицу имала понижавање и рушење угледа самог Ђоковића, казао је Лончар

Теслина научна фондација из Америке одликовала свјетског првака у тенису, Новака Ђоковића.

Никола Тесла је цијелом свијету донио будућност. Новак Ђоковић је створио будућност тениса и модерног спорта. Ђоковић је нови Никола Тесла, изјавио је Никола Лончар, предсједник ТНФ из Филаделфије.

Одлуком управе и чланова Теслине научне фондације из САД, коју чине амерички Срби, Американци и обожаваоци српског генија из читавог свијета, Новаку Ђоковићу, најбољем свјетском спортисти додијељен је Орден Николе Тесле.

- Никола Тесла је цијелом свијету донио будућност. Новак Ђоковић је створио будућност тениса и модерног спорта.  Новак Ђоковић је нови Никола Тесла и нови српски геније. Својим дјелима уздигао је свјетску јавност, а нас Србе учинио поносним.  Ми му се овим орденом захваљујемо и дајемо Новаку Ђоковићу пуну подршку у његовом спортском, хуманитарним и патриотском раду, наводи се у образложењу предсједника ТНФ из Филаделфије.

Орден Николе Тесле установљен је у Теслиној научној фондацији прије неколико година као одличје „ У духу Николе Тесле“ или „Тesla spirit award“.

Повод за додјелу Ордена Николе Тесле најбољем спортисти свијета су непријатна догађања у Аустралији, која су за последицу имала понижавање и рушење угледа самог Ђоковића, али и његовог српског народа. Исказана нетпељивост, а у неким случајевима и мржња према Новаку, произвела је и мржњу према Србима, што не приличи државама и личностима из демократског свијета, казао је Лончар.

- Никола Тесла и Новак Ђоковић су тијесно повезане личности, јер потичу из српског етноса, јер се као Динарци и Срби физички личе, и јер су, што је за нас у ТНФ било најважније, својим дјелима задивили свијет и показали менталну и духовну снагу српског народа. Тесла и Ђоковић су данас симболи и амбасадори српског народа у свету – сматра Никола Лончар, творац Теслине научне фондације.

Како нам је рекао Зоран Буловић, председник ТНФ Србија, према подацима ове српске организације из Филаделфије, српски геније Никола Тесла је данас најпознатији и најпопуларнији Србин на свијету. Има 63 милиона појављивања на Интернету и 33 споменика и бисте у 20 држава свијета.

- Новак Ђоковић је уз раме Николе Тесле. Новак је најпопуларнији модерни Србин у свијету. Има на Интернету 17,3 милиона појављивања. Носилац је два велика признања као најбољи тенисер на планети Земљи и као најбољи свјетски спортиста у 2021. години.  У вријеме ових догађања у Аустралији добио је милион нових порука из читавог свијета. Амерички Срби предлажу да се Ђоковићу подигне споменик у Нјујорку, поред монуметна Николе Тесле, који је Новак својевремено посјтио – каже Лончар.

Како нам је у Филаделфији речено, Теслина научна фондација ће Новаку Ђоковићу уручити Орден Николе Тесле првом приликом, када се договори сусрет са светским прваком и најбољим спортистом свијета, закључио је Лончар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:24