Новак Ђоковић / - Фото: Твитер
16/01/2022 u 06:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Готово је - Новак мора да напусти Аустралију, неће играти на АО!

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић неће бранити титулу на Аустралијан опену

Савезни суд Аустралије одбацио jе жалбу Новака Ђоковића на укидање визе, што значи да ће Новак бити депортован и напустиће ту земљу.

Ђоковићу је у петак поподне други пут поништена виза одлуком министра за имиграције Алекса Хока. Он је покушао на Федералном суду да се избори за останак у земљи и наступ на Аустралијан опену, али је трочлано вијеће у Мелбурну једногласно пресудило у корист државе и подржало укидање визе.

Ђоковић је пре почетка процеса пребачен из хотела "Парк" у канцеларију својих адвоката, одакле је пратио и чекао коначну одлуку.

23:44 Суђење Новаку је почело и можете га пратити на линку изнад.

23:24 Овако су Новака довели у суд.

22:40 Новак је из хотела "Парк" кренуо ка канцеларији адвоката који га заступају. Он је ноћ провео у притвору у поменутом хотелу.

22:00 - Суђење би требало да почне око 23 сата и 15 минута

Сазнаћемо да ли че срокси тенисер бити депортован у Србију, али ће остати у Млебурну и бранити титулу на Аустралијан опену.

Новак је девет пута био шампион Аустралијан опена.

Први дио суђења укратко је обиљежила снажна одбрана Ђоковићевих адвоката, предвођених Николасом Вудом. Као што смо већ написали, трудио се да побије све разлоге друге стране и да пружи валидне доказе због којих би требало поништити одлуку о депортацији.

Његов колега Стивен Лојд, један од тужилаца у овом случају, покушавао је да пронађе апстрактна оправдања одлуке министра Хока.

Жеља власти је константно приказивање српског тенисера као некога ко би могао да пробуди антиваксерски талас у Аустралији, као човека који људе саветује да се не вакцинишу и на крају констатовао да је за министра Ђоковић већа пријетња по јавно здравље и безбедност од могућих нереда. 

Тужиоци открили да Ђоковић није желио да сведочи

Новак Ђоковић није желио да сведочи у поступку који води против министра за имиграције Алекса Хока пред Федералним судом Аустралије.

У документима тужилаца који су због великог интересовања објављени на сајту суда, стоји и да је Ђоковић одлучио да се не појави у својству свиедока.

"Одлучио је да не сведочи у овом процесу. Могао је да исправи записник ако је потребно исправљање. Одлучио је да то не ради, а то има важне последице", наводи се у документима тужилаца.

Аустралија не смије да 'трпи' присуство особе због страха од њеног уклањања"

Адвокат аустралијских власти заузео је после паузе оштрији став о статусу Новака Ђоковића и жељи министра да га депортује из земље.

"Аустралија не смије да 'трпи' присуство особе због страха од њеног уклањања", рекао је адвокат Лојд.

Наставио је да брани Владино разматрање ефеката депортације Ђоковића рекавши да "ништа у закону не сугерише, као што то чини Ђоковић, да неуважавање контрааргумената чини одлуку министра ирационалном или неразумном".

"Из тога што је министар пропустио да узме у обзир контрааргумент, ако је то оно што суд утврди, не произилази да је прекорачио границе разумности", додао је Лојд.

03:38

Аустралију стручњаци оптужују за лицемерје у случају Новака

Петер ван Онселен, аустралијски политички аналитичар, писац и академик, критиковао је тамошње власти због лицемерја у случају Новака Ђоковића.

Влада није узимала у обзир грешку у попуњавању Новакових путних формулара

Прошле недеље се много говорило о Ђоковићевој грешци у формулару за улазак у Аустралију, али Федерална влада ту грешку није користила у својој правној аргументацији.

"Грешка има 'нулти' утицај на то да ли он представља ризик за аустралијску јавност", саопштила је Влада.

Министар за имиграцију Алекс Хок је у писму Ђоковићу којим је укинуо визу рекао да прихвата његово објашњење за погрешну изјаву. Ђоковић је рекао да је његов агент направио грешку у папирологији и да са њим није провјерио детаље о путовању.

"Господин Ђоковић је требало да буде опрезнији", наводно је написао Хок.

Оптужбе да Новак утиче на смањену стопу вакцинације у Србији

"Ми смо донијели доказе да се Ђоковић противи вакцинацији", тврди адвокат Лојд, иако се њихова прича свела само на "рекла-казала" из Би-Би-Сијевог текста.

Потом је да покушао да у причу убаци и ситуацију у Србији, родној земљи свјетског "броја 1".

"Признајем да министар није навео доказе, али можете закључити какав је ефекат Ђоковић имао у Србији на вакцинацију. У Србији је вакцинисано нешто мање од половине, он је критиковао Владу што уводи вакцинацију, постоје чак и докази тога. Министар је могао да поднесе те доказе јер их је имао", истакао је Лојд.

Напорно покушавамо да се сјетимо када је критиковао власти због вакцинације, али нам нешто не иде.

Потом је тужилац отишао корак даље у томе да је важније како људи у Аустралији доживљавају Новака од његових потеза и изјава.

"Није битно какви су његови ставови, већ како се доживљавају његови ставови у Аустралији и зато није било потребе да се он испита", закључио је Стивен Лојд.

 времену.

06:10

Како, када и гдје ће бити саопштена одлука

Одлука о томе да ли Новак Ђоковић остаје у Мелбурну и добија дозволу да наступа на Аустралијан опену или ће бити депортован, биће донијета данас (у недељу) или сутра, односно у ноћи између недеље и понедељка по нашем времену.

Постоји опција да, због временског цајтнота и покушаја да Аустралијан опен почне регуларно и играчи сазнају распоред, суд објави своју пресуду у току дана, а да, уколико за то не буде времена одмах, детаљно своју одлуку образложи у понедељак. 

05:37

Патрик Мекинро: Напет пети сет, мислим да ће Новак побједити

Некадашњи амерички тенисер Патрик Мекинро мисли да Ђоковић има шансе да побједи на суду.

04:59

Суђење утицало и на организацију турнира

Суђење је утицало и на организацију турнира, па тако "дебело" касни објављивање распореда мечева првог дана такмичења.

Горња половина жреба играће у понедељак, у њој се налази и Ђоковић, а распоред ће бити познат у 16 часова по локалном, односно 06.00 по средњоевропском.

04:52

Ђоковић се јавио да честита титулу Аустралијанцу

Док чека одлуку, Новак Ђоковић је честитао колеги Танасију Кокинакису титулу на АТП турниру у Аделајду.

Кокинакис, који је освојио пехар након неколико тешких сезона због повреда, на Инстаграму је објавио да му је честитао и један од најбољих играча у историји "белог спорта".

04:39

Готово суђење – одлука данас или сутра

Завршено је суђење Ђоковића против министра за имиграције Алекса Хока и сада се чека одлука.

Главни судија Алтроп истакао је да ће се судско веће повући како би размотрило аргументе које су изнијеле обје стране.

"Надам се да ћемо успјети да донесемо одлуку касно поподне или можда сутра", рекао је Алтроп.

Он је додао да ће суд свакако покушати да обавјести јавност током поподнева, односно јутра по нашем времену.

04:18

Адвокат државе завршио и Новака назвао "иконом антиваксера"

Адвокат Стивен Лојд завршио је излагање и закључио да би Ђоковић могао да прерасте у "икону антиваксера".

"Исправно или не, он је перципиран као неко ко подржава антиваксерски поглед и његово присуство овде, претпоставља се, помогло би тај поглед", истакао је Лојд. 

04:59

Суђење утицало и на организацију турнира

Суђење је утицало и на организацију турнира, па тако "дебело" касни објављивање распореда мечева првог дана такмичења.

Горња половина жреба играће у понедељак, у њој се налази и Ђоковић, а распоред ће бити познат у 16 часова по локалном, односно 06.00 по средњоевропском.

06:10

Како, када и гдје ће бити саопштена одлука

Одлука о томе да ли Новак Ђоковић остаје у Мелбурну и добија дозволу да наступа на Аустралијан опену или ће бити депортован, биће донијета данас (у недељу) или сјутра, односно у ноћи између недеље и понедељка по нашем времену.

Постоји опција да, због временског цајтнота и покушаја да Аустралијан опен почне регуларно и играчи сазнају распоред, суд објави своју пресуду у току дана, а да, уколико за то не буде времена одмах, детаљно своју одлуку образложи у понедељак. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:02