Судско вијеће / - принтскрин
10/01/2022 u 01:11 h
Милојко ЋуковићМилојко Ћуковић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО/УЖИВО)Велика побједа Новака Ђоковића - враћена му виза

Вечерас у поноћ почело је саслушање по жалби Новака Ђоковића, чији ће адвокати покушати да оспоре укидање визе и тиме изборе његов наступ на Аустралијан опену

07:15 - Велика побједа Новака Ђоковића. Поништена је одлука аустралијских власти, Србину је враћена виза, а држава мора да подмири све трошкове настале током случаја.

Судија Кели је пресудио да је Новак Ђоковић ослобођен, након поновног прегледа предмета. Наређено је да Влада Аустралије плати све трошкове, да он буде на слободи у року од 30 минута и да му се врате пасош и лични предмети.

05:56 - Кристофер Тран истакао је да забрана Новаку истиче у 16 часова, и да ће је продужити до 16:30. Судија Ентони Кели одлучио је да је продужи до 20 часова (10 часова по нашем времену. Након чега је поново на неодређено вријеме прекинут рад суда.

05:55 - Ђоковић ће суђење пратити заједно са својим заступницима, сада је и званично, напустио је хотел Парк након пет дана боравка у њему. Ипак, након саслушања биће враћен у хотел за мигранте.

5:35 - Ново одлагање наставка суђења. Очекује се да у 5:45 по нашем времену саслушање буде настављено. Иако је првобитно требало да  се настави у 05:15.

5:35 - Ново одлагање наставка суђења. Очекује се да у 5:45 по нашем времену саслушање буде настављено. Иако је првобитно требало да  се настави у 05:15.

image

Новакове присталице Испред суда

- принтскрин

05:21 - Пауза за ручак је готова, очекује се наставак суђења. Пред хотелом Парк, гдје је смјештен Новак Ђоковић створила се велика гужва. Новинари су се окупили у великом броју поред службеног излаза. Чекају прилику да усликају нашег тенисера, који једобио дозволу судије Келија да напусти нехумане услове и суђење прати са неког другог мјеста. То је уједно и први излазак Ђоковића након пет дана.

04:05 - Око 14 часова по локалном времену услиједила је пауза, суђење се наставља у 15:15 по локалном времену.

Тран наводи како ће у име владе одговорити на Ђоковићеве аргументе послије паузе за ручак. Прво каже да ће проћи кроз то како је Ђоковић дао одговор послије обајвештења да му је укинута виза. Затим ће објаснити како процедурална правичност није ускраћена јер је одлука о томе када треба започети интервју регулисана статутом. Он каже да ће се већи део усменог поднеска односити на процес који је делегат слиједио при доношењу одлуке о укидању Ђоковићеве визе.

image

Новакове присталице Испред суда

- принтскрин

03:40 - Тран тврди да судија Ентони Кели није у могућности да су званичници граничних снага вршили било какав притисак на Новака током интервјуа.

Кели је одговорио да је Ђоковић осјећао притисак. Око осам сати делегати су улазили и излазили из његове собе за интервјуе, која се једног тренутка снимала, другог не, те је на тај начин осјећао притисак.

03:36 Новакови адвокати завршили су своје излагање и предложили пуштање нашег тенисера. Ријеч ће имати сада тужилаштво, односно Кристофер Тран, савезник Савезне владе.

03:31 - Вуд је рекао и да је Новаку требало дати више времена за разговор са правним заступницима прије укидања визе.

- Није било никаквог разумљивог разлога да му се не дозволи више времена. Понашање делегата и полицајаца било је неразумно.

03:22 - Поменут је и транскрипт разговора између Новака Ђоковића и припадника Граничне службе. Новаку је виза укинута у 7:29, а о томе је обавијештен у 7:42. Тражио је до 8:30 да напише приговор на одлуку о отказивању, те је том приликом морао да разговара са адвокатима. Влада је одлуку донијела на основу онога што је тада пружио. Влада предлаже да се "одговор" који је Новак дао рачуна као обавјештење о укидању визе, док се правни тим српског тенисера не слаже са тиме.

3:28 - Министар здравља Викторије изјавио је да је питање за владу Комонвелта зашто си њихови савјети око уласка Новака Ђоковића у Аустралију били "збуњујући"

- Када вам буде одобрено да уђете у земљу, имали смо независан процес који је анонимно упоредио, без икаквих идентификационих карактеристика, стручна медицинска разматрања о томе да ли имате право да играте на турниру. Не да ли имате право да уђете у земљу Само један ниво власти одређује ту визу, а то није влада Викторије - нагласио је Фоли, а "Ејџ" преноси његове ријечи са конференције за медије.

03:21 Видео-стрим суђења је поново "пукао", са доста потешкоћа пратимо дешавања из Мелбурна.

Новакова одбрана изнијела одбрану

02:07 - Вуд инсистира да је делегат на аеродрому покушао Ђоковића да одговори од позивања адвоката.

01:52 - Судија је потом наставио да чита делове транскрипта током саслушања на аеродрому: У раним јутарњим часовима у четири часа особи је наређено да угаси телефон и на тај начин да остане без комуникације до периода од 7:42 часа.

01:46 - Судија Кели: Транскрипт са аеродрома показао је да је Новаку ускраћено вријеме да разговара са адвокатима прије укидања визе.

2:21 - Ђорђе Ђоковић је управо објелоданио да су Новакови адвокати завршили излагање, те нас за 15 минута очекује излагање државе Аустралије.

2:08 - Поново је "пукао пренос", судија Кели прекинуо је процес док се не врати стрим онлајн.

1:52 - Након излагања адвоката судија Кели је дао занимљиву констатацију.

- Професор и еминентни љекар су одобрили подносиоцу захтева медицинско изузеће. Штавише, то медицинско изузеће одвојено је дала и додатна независна експертска комисија коју је основала влада Викторије и тај документ је био у рукама делегата. Оно што ме узнемирује је тренутак када се питам: "шта је овај човјек више могао да уради, ова порука дефинитивно охрабрује пред наставак суђења".

1:43 - У раним јутарњим часовима прошлог четвртка, од особе су се тражиле смјернице шта треба да предузме. Тражено је да се одмори и контактира агента када он буде будан.  Тада је искористио могућност да пружи све доказе које они желе.

1:40 - Много је болдованог текста који је редукован Драги... примили смо вашу документацију, ваша путничка документација је провјерена. Ваши одговори указују на то да сте испунили захтјев за смјештај без карантина. Надлежна институција је држава Викторија. Господин Ђоковић је своје документе поткријепио доказима. Затим је добио документ у коме пише, ваша путничка декларација је проверена, а он је притом приложио медицинско изузеће, рекли су да је испунио захтјев за улазак без карантина. Мој утисак је да је он по доласку понављао да је збуњен око тога шта се од њега тражи. Враћао се на чињеницу да су му документа одобрена, није знао шта се дешава.

1:36 - Надовезао се и адвокат Вуд који је додао да је Новак све доказе приложио приликом лета. Документ федералне владе каже да је његова медицинска документација провјерена. То доказује да је федерална влада пристала на његов долазак.

- Судија је запитао ко је спровео ту провјеру, односно шта је пружила Федерална влада, шта Држава Викторија. Био је Новак помало наиван, казао је "ево вам све што сте тражили, урадио сам све".

1:36 - Основ по коме је Новаку дато медицинско изузеће дала је и незванична медицинска комисија државе Викторија, шта је он још могао да пружи, упитао је судија Кели.

1:29 -  Судија Кели рекао је као одговор да је Новак службеницима на аеродрому рекао "Ако ми дозволите да разговарам са неким људима, покушаћу да вам дам објашњење за оно што желите".

1:22 - Дефинисано је да је Ђоковић имао доказе и да је био у стању да их достави, али само у случају да се то од њега тражи. Ђоковић није добио обавјештење по члану 1а, добио је детаље о укидању визе, али не и обавеза из тачке 3, истиче Новаков адвокат.

Новакови браниоци тражили су више времена за изношење случаја, чини се да ће умјесто два, имати два и по сата за износење случаја.

1:20 - Особа мора да приложи доказе пре него што се укрца у авион. Написао је писану изјаву из параграфа три. Садржај се тиче тога да ли је у категорији, он је одабрао категорију "Б", изузеће, рекао је Вуд.

01:15 - Новаков Адвокат Ник Вуд каже да службеници нису испоштовали процедуру, а владу Аустралије оптужио је за недостатак доказа.

image

Изношење одбране

- принтскрин

01:10 - Параграф 1.7 и 2 говоре да невакцинисани морају да доставе доказе доктора.  Сектор 5.2 наводи да је потребна декларација која говори у којој категорији се налази лице. "Ова верзија може да садржи доказе достављене од стране медицинског радника", не да је обавезно, рекао је Вуд, Новаков адвокат.

- Судија жели да зна процес током ког је Ђоковићу одузета виза.

01:09 - Коначно је доступан и видео снимак са суђења.

01:10 Коначно је доступан линк преко кога се може пратити процес суђења.

00:52 Како јавља новинарка Карен Свини, процес суђења је почео, али пренос није могућ јер линк не ради.

00:30 Због преоптерећоности, линк на коме је планирано да буде преношено суђење, заправо не ради, па тренутно није могуће пратити процес.

00:05 Новак је напустио хотел.

23:55 Очекујемо почетак суђења између Новака Ђоковића и државе Аустралије.

Најбољи свјетски тенисер Новак Ђоковић налази се већ четврти дан у имиграционом хотелу у Мелбурну јер при уласку у Аустралију није испунио потребне услове, а свјетска јавност вечерас ће видјети какав ће бити епилог ове приче. Читаоци ће моћи уживо на порталу Дана да прате суђење између државе Аустралије и најбољег тенисера данашњице.

Вечерас у поноћ почело је саслушање  по жалби Ђоковића, чији ће адвокати покушати да оспоре укидање визе и тиме изборе његов наступ на Аустралијан опену.

Подсјетимо, аустралијанска влада је објавила одговор на 13 страна, након што се Ђоковић жалио на њихову одлуку да га депортују из земље.

- Ако суд донесе одлуку да се оптужени пусти из карантина на слободу, ми и даље можемо да га ставимо у притвор, без обзира на одлуку суда. Одлука суда да буде пуштен на слободу, не гарантуjе да га власти Комонвелта неће опет привести - наведено је данас у одговорима Владе.

Данас је и Ђоковићева породица протестовала у Београду, која тврди да га третирају као криминалца. Њима се придружио и одређен број грађана, а осим у Србији и Аустралији протестовало се и у Црној Гори.
је битно да се покаже истина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:00