Хашим Тачи / - интернет
07/05/2021 u 19:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апелациони суд потврдио притвор Хашиму Тачију

Вијеће Апелационог суда у Хагу потврдило је притвор некадашњем главном команданту ОВК и бившем косовском предсједнику Хашиму Тачију, као и осталим шефовима те паравојске

Некадашњи политички лидери ОВК Хашим Тачи и остали шефови те паравојске остају у притвору Специјалног суда у Хагу пошто је Вијеће Апелационог суда одбацило жалбе одбране.

Вијеће Апелационог суда у Хагу потврдило је притвор некадашњем главном команданту ОВК и бившем косовском предсједнику Хашиму Тачију, као и осталим шефовима те паравојске, пише РТС.

Вијеће је 30. априла донијело четири одлуке којима је одбацило жалбе одбране Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија на одлуке судије за претходни поступак, којима су овој четворици одбијене молбе за привремено пуштање на слободу, објављено је на сајту Специјализованих већа Косова са сједиштем у Хагу.

Тачи и остали су у фебруару тражили од судије за претходни поступак да им укине притвор и пусти их на привремену слободу, што је судија одбио, а они су се жалили.

Специјализовано тужилаштво Косова је потом затражило од жалбеног вијећа суда да у цијелости одбије жалбе и потврди рјешења којима им је продужен притвор.

Оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности 

Хашим Тачи и остали су ухапшени 5. новембра 2020. године. Тачи је претходно поднио оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени је за низ ратних злочина и злочина против човјечности и терете се за злочине широм 40 мјеста за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници Специјализованог тужилаштва Косова се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у Сјеверној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дЈела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни уцесници у непријатељствима.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе према оптужбама индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична деЈла извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била дИо раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:50