/ Акција чишћења у Панчеву, fb
09/05/2021 u 07:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружења грађана из Панчева боре се за здравиjи живот у њиховом граду и Србиjи

УГ „Панчево ниjе рупа” и „Зелени мост” пажњу jавности привукли су недавно када су указали да би складиштење велике количине вјештачког ђубрива са амониjум-нитратом у бившоj стаклари у Панчеву усљед непажљивог руковођења могло довести до акцидента

Борба за здраву животну средину, побољшање услова живота кроз наjразличитиjе акциjе и промоциjа локалне историjе неки су од циљева за чиjе остварење се залажу удружења грађана из Панчева. УГ „Панчево ниjе рупа”, „Зелени мост” и „Пансеj” своjим досадашњим радом су показали да бригу за напредак и указивање на проблеме коjи су од велике важности за становнике града на Тамишу не препуштаjу немарним институциjама већ сами и уз подршку грађана ван ових асоциjациjа успијеваjу да се изборе за „малог човјека”.

УГ „Панчево ниjе рупа” и „Зелени мост” пажњу jавности привукли су недавно када су указали да би складиштење велике количине вјештачког ђубрива са амониjум-нитратом у бившоj стаклари у Панчеву усљед непажљивог руковођења могло довести до акцидента.

– Зауставили смо и сјечу парка у Банатском Брестовцу, гдје су одговорни добили прекршаjну пресуду – каже нам Сања Марковић, предсједник УГ „Зелени мост”.

– Успјешно смо организовали акциjу уклањања смећа у заштићеном подручjу парк природе „Поњавица”, а у истоименом парку смо спровели петициjу за хитно измуљавање водотока Поњавица, гдје смо извршили притисак на управљача и локлану самоуправу.

Асфалтирањем рупа на путевима широм града почетком 2020. године започео jе рад удружења „Панчево ниjе рупа”. Чланови овог УГ су указали на дивљу градњу излетишта Скела у Jабуци, за коjу припремаjу кривичну приjаву, затим помажу грађанима да саставе прекршаjне приjаве и захтеве за информациjе од jавног значаjа поводом асфалтирања испод законског минимума у Банатском Новом Селу и Банатском Брестовцу.

– Учествовали смо и у састављању захтева на недавно одржаном „еколошком устанку” и заjедно са „Зеленим мостом” у борби против изградње у Рафинериjи, сјече дрвећа у парку и петициjи за измуљавање Поњавице – говори Миша Секулић, предсједник овог удружења грађана.

Љубитељи локалне историjе основали су УГ „Пансеj” како би кроз различите дјелатности чували и промовисали историjу Панчева.

– Осим историjе, идеjа jе и да кроз наше активности представимо позитивне аспекте информационих технологиjа и концепта паметног града – каже Никола Ђорђевић, први човјек овог удружења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:10