/ DRAGAN TATIC, WIKIPEDIA
20/10/2021 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокати у Србији данас и сјутра обустављају рад у свим поступцима

Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малољетницима и поступке по привременим мјерама, наводи се у одлуци Адвокатске коморе Србије (АКС)

Адвокати у Србији данас и сјутра, 20. и 21. октобра, обустављају рад у свим поступцима пред судовима и другим органима без изузетка као знак протеста због допуне правног става Врховног касационог суда у вези са наплатом трошкова обраде кредита.

Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малољетницима и поступке по привременим мјерама, наводи се у одлуци Адвокатске коморе Србије (АКС).

Додаје се да у току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанијета ненадокнадива штета.

У образложењу ове одлуке наводи се да је разлог за ову одлуку Врховни касациони суд (ВКС), чије је Грађанско одјељење 16. септембра усвојило и објавило Допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита, којој се адвокатура противи.

"Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење објављеној допуни правног става којом се на директан начин нарушава правна сигурност грађана Републике Србије, а образложење допуне става због своје нејасноће ствара могућност различитих тумачења и одлука нижестепених судова", наводи се у одлуци АКС.

АКС упозорава да је допуна правног става ВКС у супротности са досадашњом праксом овог суда и образложењима ревизијских одлука.

Такође, тврди да је супротна ставу усвојеном на седници Грађанског одељења ВКС 16. марта ове године у коме се истиче да "када банка у поступку одобравања кредита кориснику презентује обрачун накнаде трошкова обраде кредита кроз ефективну каматну стопу, тада уговарање њихове отплате кроз задржавање дијела средстава у тренутку пуштања кредита у течај представља повреду начела савјесности и поштења".

Овакво поступање ВКС, према ставу АКС, не обезбјеђује једнакост грађана пред судом, већ нарушава Уставом зајемчено право на једнаку правну заштиту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:13