Са једне од ранијих сједница Савјета Европе / - ФОТО: EU COUNCIL
06/05/2022 u 10:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ако Приштина поднесе кандидатуру за пријем у Савјет Европе, Србија има одговор

Србија има чврста обећања 14 земаља које су спремне да повуку своје одлуке о признавању КиМ

Уколико Приштина званично поднесе кандидатуру за пријем у Савјет Европе и Партнерство за мир које је предворје НАТО, Србија ће одговорити активирањем кампање отпризнавања Косова. Како "Новости" сазнају, наша држава има чврста обећања 14 земаља које су спремне да повуку своје одлуке о признавању КиМ.

Јуриш на столице у међународним организацијама, које је приликом састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом најавио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, грубо је кршење Вашингтонског споразума, што отвара могућност нашој страни да одступи од договора постигнутог у вријеме мандата Доналда Трампа.

Александар Вучић је послије састанка у Берлину истакао да ће, уколико неко не поштује Вашингтонски споразум, и "наше руке бити одријешене". Како су и раније истицали српски званичници, Београд неће повући први потез, "јер бисмо били проглашени за провокаторе".

Да ово није само Куртијев иступ, већ да је ријеч о синхорнизованој операцији са Западом у коју је Шолц и те како упућен, сматра дипломата у пензији Зоран Миливојевић:

- Ово је настојање да се потврди косовска "државност" и да се укључи у међународне организације које контролише Запад. Пошто политика признавања Косова не иде, они желе да их на мала врата укључе у међународне организације. Ми ћемо се супротставити. Али, ако се то ипак деси, престају све наше обавезе и ограничења и одријешене су нам руке. За приступање Савјету Европе неопходан је пун консензус, а имајући у виду да су Русију искључили, доминантно је присуство Запада. Ово показује да улазимо у фазу појачаних активности да укључе у своју сферу интереса Косово и питање БиХ у корист евроатлантских интеграција.

Београд и Приштина су у септембру 2020. потписали у Бијелој кући Вашингтонски споразум, којим је тзв. Косово прихватило једногодишњи мораторијум на тражење чланства у међународним организацијама. Наша страна се на исти период обавезала да одустане од кампање за повлачење признавања, као и од лобирања код других земаља да не признају тзв. Косово. Иако је рок истекао, амерички званичници су истицали да споразум остаје на снази, с тим што у Приштини ниједног тренутка није постојала добра воља за поштовање овог и било ког документа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:27