Кристофер Хил / - фото: Принтскрин Јутјуб
14/04/2022 u 16:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амерички амбасадор: Ако Србиjа жели у НАТО, има подршку САД

Ми смо спремни да подржимо аспирациjе Србиjе и она мора да гледа у будућност и шта би могла да постигне за себе као НАТО чланица, казао је амерички амбасадор у Србији

Амерички амбасадор у Србиjи Кристофер Хил рекао jе да jе на Србиjи и њеним грађанима да сами одреде безбједносне и сигурносне потребе и да би у случаjу да Србиjа пожели да уђе у НАТО морала да направи доста тешких избора, али да би имала подршку САД.

- Ми смо спремни да подржимо аспирациjе Србиjе и она мора да гледа у будућност и шта би могла да постигне за себе као НАТО чланица, али морам да нагласим то да jе на Србиjи да одлучи, када би то био избор, када би била жеља, као што Србиjа има жељу да се придружи ЕУ, где ми подржавамо Србиjу - рекао jе Хил, а преноси Косово онлаjн.

Он jе у сриједу на конференциjи „Позициjа Србиjе у евроатлантскоj заjедници“, коjа jе одржана у онлаjн формату у Амбасади Бугарске, нагласио и да придруживање ЕУ подразумијева многе тешке изборе, а када би Србиjа хтјела да уђе у НАТО онда би такође било много тешких избора коjе би морала да направи, многе процедуре да испуни.

- Ми би помогли Србиjи, али хоћу поново да нагласим, то jе на Србиjи, не на нама - рекао jе Хил.

Он jе додао да jе веома свјестан историjских односа САД са Србиjом коjе су имале сjаjне моменте, али и тешке тренутке као и да jе садашњи тренутак са Србиjом позитиван.

- Намјеравамо да урадимо више заjедно, да градимо на том тренутку. Данас смо ближи него у прошлости и сигурно jе да су константна политика Србиjе у УН и гласање коjим критикуjе и искрено осуђуjе повреду независности Украjине позициjе коjе дијелимо и радуjемо се односу коjи ће бити тестиран у овим тешким временима, али као резултат тих тестирања постаћемо ближи Србиjи", рекао jе Хил.

Хил jе додао да ниjе на САД да каже Србиjи или било коме како да организуjе међународне интересе у будућности, али jесте у интересу САД да раде са Србиjом.

- Поносни смо на односе коjе смо развили са Србиjом у претходним годинама и однос коjи намјеравамо да имамо. Спремни смо да идемо напред као што jе Србиjа спремна да иде напријед и да радимо са вама у духу међусобног поштовања - навео jе Хил.

Он сматра и да се односи са Русиjом не могу вратити на оне коjи су били пре 24. фебруара.

На конференциjи су уцествовали и председник Евроатлантског савјета Србиjе Драган Шормаз, амбасадор Бугарске Петко Доjков у Србиjи и Зоран Драгишић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:49