/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
31/12/2022 u 08:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki FBI vodi istragu protiv saradnika škaljaraca

Filip Korać, podsjetimo, važi za osobu blisku škaljarskom klanu, ali i za dobrog prijatelja i najbližeg saradnika Luke Bojovića

Policija Bosne i Hercegovine krenula je u žestok obračun protiv mafije i u akciji pod nazivom "Šakal" uhapsila četvoro, dok je protiv 13 osoba podneta krivična prijava, među kojima je i Filip Korać, blizak saradnik Luke Bojovića, zbog međunarodnog šverca kokaina, podsjeća Kurir.rs.

Kao organizator ove grupe označen je Ognjen Orašanin, vođa sokolačkog klana.On važi za saradnika Luke Bojovića i škaljarskog klana.

Akcija "Šakal" sprovedena je 26. decembra kao rezultat još jedne istrage u kojoj su se koristili podaci dobijeni iz aplikacija Skaj i Anom, a u saradnji s policijskim agencijama Evropol i FBI.

Na meti "kavčana"

Tamošnja policija predala je izveštaj tužilaštvu, u kojem se nalazi i Filip Korać, za kojim je raspisana i potraga zbog više krivičnih djela.

- Osumnjičeni su da su od 2020. do ove godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, trgovali kokainom na međunarodnom tržištu, i to na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Belgije - naveli su iz MUP Srpske.

Filip Korać, podsjetimo, važi za osobu blisku škaljarskom klanu, ali i za dobrog prijatelja i najbližeg saradnika Luke Bojovića, koji je pre nešto manje od mjesec dana proteran iz Španije u Srbiju. Korać je, kako smo ranije pisali, bio i na meti kavačkog klana.

- Korać je bio jedna od prioritetnih meta ovog kotorskog klana, a o svemu tome bilo je riječi i na suđenju grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojoj se u Specijalnom sudu u Beogradu sudi za sedam surovih ubistava, a koja je važila za produženu ruku kavačkog klana - navodi sagovornik i dodaje da je na jednoj od žrtava u kući strave u Ritopeku na leđima krvlju ispisano "Korać p*čka".

Prali milione

Državni tužilac BiH Dubravko Čampara rekao je da je kriminalna organizacija na tlu BiH prala milione nelegalno stečenog novca.

- Organizovana grupa na čijem čelu je bio Ognjen Orašanin, vođa sokolačkog klana, koji je izbjegao hapšenje i za kojim će biti raspisana potjernica, sarađivala je sa kriminalcima iz susjednih zemalja, uglavnom sa škaljarskim klanom - rekao je između ostalog Čampara, a prenosi Avaz.ba, i dodaju:

- Grupa se tako kontinuirano, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija Skaj i Anom, dogovorila o neovlašćenom prometu većih količina kokaina, koji je krijumčaren s područja Južne Amerike u Holandiju, a potom preko Hrvatske dolazio i u BiH. Članovi ove grupe imaju saradnike u Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Trgovina oružjem

- Novac stečen od prodaje droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, luksuzna vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih dela. Riječ je o milionskim iznosima novca koji se prao, između ostalog, i u BiH. Njihovi članovi samo u Sarajevu imali su brojne nekretnina, te brojne apartmane na okolnim planinama - piše Avaz.ba:

- Grupa je na kokainu zarađivala ogroman novac, te je samo u jednom momentu za nešto više od mjesec dana 1,2 miliona eura otišlo iz Sarajeva za Belgiju kako bi se plaćao kokain. Tužilac je naglasio da će protiv ove grupe biti proširena istraga za nedozvoljenu trgovinu oružjem.

Korać osuđen u Hrvatskoj

Filip Korać, najbliži saradnik Luke Bojovića, poslednji put u javnosti se pojavio 2013, na sahrani Nikole Bojovića, ubijenog brata Luke Bojovića, kada je s Dragoslavom Miloradovićem i Radetom Rakonjcem nosio Nikolin kovčeg. Miloradović i Rakonjac su kasnije ubijeni.

Korać, protiv koga se u Srbiji ne vodi nijedan krivični postupak, u aprilu je uhapšen u Hrvatskoj. On se tada predao policiji, koja ga je tražila zbog falsifikovanja dokumenata. U pritvoru je bio do juna, kada je mu je izrečena uslovna kazna od godinu dana i novčana kazna od 10.000 eura.

- Tvrdi da ga je koristio jer se plašio za svoj život, jer mu je prećeno ubistvom - rekao je tada Korać, a prenosi naš izvor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:20