/ - IZVOR: PRINTSCREEN SHARE ON FACEBOOK SHARE ON VIBER SHARE ON WHATSAPP SHARE ON TWITTER SHARE ON EMAIL PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUčIć IZJAVO JE
05/02/2022 u 19:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Аналитичар: Вучић би сутра могао да оконча спор са Косовом, али неће

-Вучић би сутра могао да прекине спор са Косовом, ако би имао воље да то уради, али неће, јер мисли да има користи од њега. Изгледа да је задовољан тренутним статусом кво, рекао је Хартвел

Аналитичар вашингтонског Центра за анализу европске политике (ЦЕПА) Леон Хартвел оцијенио је да је главни разлог што спор Србије и Косова траје то што предсједник Србије Александар Вучић није спреман да мобилише подршку за признавање суверенитета Косова, преноси Nova S.

-Вучић би сутра могао да прекине спор са Косовом, ако би имао воље да то уради, али неће, јер мисли да има користи од њега. Изгледа да је задовољан тренутним статусом кво- рекао је Хартвел за Глас Америке.

Хартвел је анализирао балканску турнеју и боравак у Приштини и Београду западних званичника Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака оцењујући да у јавности превладава утисак да формирање Заједнице српских општина, што је једна од обавеза косовских власти према Бриселском споразуму, представља нужни услов за решавање спора Србије и Косова.

-Међутим, нема доказа да би то доприњело да Србија призна независност Косова. Тако да је, на неки начин, Европска унија предсједнику Србије дала прилику да у виду косовског премијера Аљбина Куртија има жртвеног јарца којем је препуштен терет дијалога. Тако да Вучић, као изговор за тренутну блокаду дијалога, има то да Курти не сарађује. Мислим да то не доноси корист и није главни узрок застоја у разговорима- сматра Хартвел.

Он је додао да док Европска унија кривицу за недостатак напретка у дијалогу пребацује на терет Косова, у јавности се ћути о "све израженијем ауторитаризму" предсједника Србије.

-Као и о убрзаној милитаризацији Србије, безусловној подршци Кремљу упркос ономе што се дешавало у Грузији и ономе што се одвија у Украјини, али и о неспремности да се Кина осуди због геноцида почињеног над ујгурском мањином- указао је Хартвел и додао да постоји и периодично одржавање заједничких војних вјежби Србије, Русије и Белорусије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

18. maj 2024 05:41