ЂУКАНОВИЋ НА ЦЕТИЊУ/ - ИНСТАГРАМ
07/09/2021 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aналитичари: Ђукановић изгубио подршку Америке, међународна заједница осудила сукобе на Цетињу

Политички аналитичари посебно указују на реакцију Амбасаде САД која је, за разлику од европских институција, јасно навела да се вјерске слободе морају поштовати

Вјерске манифестације не смију бити злоупотребљаване у политичке сврхе или изазивати нове подјеле, а грађанима морају бити загарантоване основне слободе, посебно слободе изражавања, мирног окупљања и вјероисповести, пишу Новости.рс.

Ово је суштина порука које су представници међународне заједнице упутили поводом насиља које су спроводили активисти опозицоне ДПС и есктремисти на Цетињу у вријеме устоличења мирополита Јоаникија.

Политички аналитичари посебно указују на реакцију Амбасаде САД која је, за разлику од европских институција, јасно навела да се вјерске слободе морају поштовати.

Када је ријеч о реаговањима из Брисела, извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула и шеф Делације ЕП за Црну Гору Владимир Билчик су, у заједничком саопштењу, категорички осудили насиље и навели да се политизација једног од вјерских убјеђења у земљи лоше одражава на међународне позиције Црне Горе.

Истовремено за Европску комсију развој догађаја у Црној Гори је "све више забрињавајући", а њена портпаролка, Ана Писонеро наглашава да је слобода окупљања основно право ЕУ, али да се мора спроводити без угрожавања јавног здравља и уз пуно поштовање владавине права, јавног реда и безбједности свих грађања Црне Горе.

Америчка амбасада САД у Црној Гори у објави на "Фејсбуку" је навела да Влада САД позива све стране на хитно смиривање ситуације:

- Вјерске слободе и слобода изражавања, укључујући мирно окупљање, морају се поштовати. Позивамо грађане да не испољавају свој бијес према полицији, док она покушава да очува јавни ред, а полицију да користи само средства која су неопхода за успостављање мира-

За политичког аналитичара Предрага Рајића посебно је важна реакција америчке амбасаде у Подгорици која је била веома јасна.

- Издвојио бих два момента. Прво је чињеница да су оштро осудили све који су спроводили насиље над полицијом на Цетињу и друго - позвали су државу да обезбједи право на слободу вјероисповести. Амбасада САД је на тај начин заправо далеко јасније у односу на Европску комисију подвукла којим се принципима води и јасно ставила до знања Милу Ђуакновићу и црногорској јавности да црногорски предсједник не може да рачуна на њихову безрезервну подршку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:51