/ SKRINšOT, YOUTUBE -
27/02/2023 u 13:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apelacioni sud pozvao Legiju i braću Simović da opet svjedoče u slučaju Ćuruvija

Oni će u sud biti sprovedeni iz zatvora Zabela gdje izdržavaju kazne za ubistvo premijera Zorana Đinđića, četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, ubistvo Ivana Stambolića i druge zločine

Apelacioni sud, koji će 6. marta otvoriti pretres tokom kojeg će biti saopštena  konačnu presudu četvorici optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, pozvao je Milorada Ulemeka i Miloša i Aleksandra Simovića da ponovo svjedoče, iako je djelove njihovih svjedočenja prvostepeni sud izbacio, prenosi N1.

Oni će u sud biti sprovedeni iz zatvora Zabela gdje izdržavaju kazne za ubistvo premijera Zorana Đinđića, četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, ubistvo Ivana Stambolića i druge zločine, piše Cenzolovka. 

Iskazi Milorada Lukovića Legije, nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, koja je izvršila politička ubistva i bila u sastavu Resora državne bezbjednosti, kao i braće Simović, pripadnika “zemunskog kriminalnog klana”, važni su za optužnicu i presudu Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću, optuženih da su u aprilu 1999. godine organizovali i ubili jednog od najpoznatijih i najhrabrijih novinara zato što je predstavljao prijetnju tadašnjem režimu.

Ulemek i braća Simović su u svjedočenjima pred tužiocem saopštili saznanja o tome da je tadašnji prvi čovjek tajne službe Srbije Radomir Marković tražio da se ubije Slavko Ćuruvija, kao i da su neposredni izvršioci ubistva Miroslav Kurak i Ratko Romić.

Samo su se jednom pojavili na suđenju, u septembru 2016. godine, kada su odbili da odgovaraju na pitanja jer im, kako su navodila posebno braća Simović, neko prijeti, ali su sva trojica potvrdila da ostaju pri svojim iskazima datim Tužilaštvu za organizovani kriminal 2014. godine.

U međuvremenu su njihova svjedočenja bila najčešće pominjana tokom suđenja. Odbrana se iz petnih žila trudila da ih pobije. Tužilaštvo ih ispostavlja kao važne dokaze. Na njih se oslanjaju i dvije prvostepene presude kojima su četvorica visoko rangiranih pripadnika Resora državne bezbjednosti osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, podsjeća Cenzolovka.

-Pretpostavljam da drugostepeni sud hoće da pokuša da ih ponovo sasluša, nadajući se da bi mogli da pomognu u rasvetljavanju činjeničnog stanja. Po mom mišljenju, to je više u korist tužioca, nego okrivljenih-smatra advokat Slobodan Ružić.

U žalbi tužioca Milenka Mandića, koju je Apelacionom sudu predao na prvostepenu osuđujuću presudu, takođe se stavlja akcenat na ova svjedočenja, a posebno na svjedočenje Milorada Ulemeka Legije.

Mandić, koji traži da se četvorica okrivljenih osude na najstrože kazne od ukupno 140 godina zatvora, istakao je pred Apelacionim sudom da je prvostepeni sud nezakonito izbacio djelove Ulemekovog svjedočenja i da je zbog toga došao do pogrešnog zaključka da je Slavka Ćuruviju ubilo NN lice.

Romić i Kurak, koga optužnica tereti da je pucao, u presudi su označeni kao saučesnici koji su na licu mjesta, neznano kako, omogućili trećem NN licu da izvrši ubistvo.

Na javnoj sjednici Apelacionog suda, u decembru prošle godine, tužilac Mandić je istakao da se „prvostepena presuda zasniva na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju i zato su kazne blage. Sud je propustio da utvrdi činjenice”, jer nije, kako tvrdi Mandić, uzeo u obzir celovito svjedočenje Ulemeka.

-Iskazi svjedoka su jedinstveni, kad god da ih je dao, i zato nijedan iskaz nije suvišan. Sud je napravio nejasan i protivrječan izbor i stvorio procesnu mogućnost koja ne omogućava da se odredi pravo činjenično stanje- rekao je tada Mandić.

Odluka Apelacionog sudskog veća da pozove i sasluša Milorada Ulemeka Legiju, Aleksandra i Miloša Simovića djeluje kao logičan odgovor na primjedbe tužioca Milenka Mandića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:56