Darko Šarić / arhiva
04/08/2022 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Apelacioni sud ukinuo presudu Darku Šariću za pranje novca

Šarićev klan prao novac preko of šor kompanija i preduzeća „Mat company“ iz Pljevalja, „Maestral tours“ iz Budve, THU „Palić“ Subotica, „Novi Tamiš“ Pančevo i „Municipijum S“ Beograd

Posebno odjeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je prvostepenu oisuđujuću presudu Darku Šariću za pranje novca na devet godina zatvora zbog "nepotpuno riješenom predmetu optužbe".

Presudom je odbijena optužba prema okrivljenima Dušanu Кovačeviću i Nebojši Spasiću i u tom dijelu predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Posebno odjeljenje za organizovani kriminal beogradskog Višeg suda osudilo je Darka Šarića 31. jula 2020. godine na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina zbog pranja novca.

Okrivljeni Darko Šarić, Nebojša Jestrović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić i Stevica Кostić su oglašeni krivim što su prljav novac kriminalne grupe koju je 2008. godine oformio Darko Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila proizvodnjom i prodajom droga, uvodili u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito porijeklo.

Oni su tokom 2008. godine, 2009. i 2010. godine vršili konverziju i prenos imovine sa znanjem da ta imovina potiče od krivičnog dela, u namjeri da se prikrije nezakonito porijeklo imovine, investirajući prljav novac u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije i finansiranjem poslovanja tako kupljenih i preuzetih preduzeća.

Sve je rađeno u cilju prevođenja tog prljavog novca u legalne tokove i prikrivanje njegovog nezakonitog porijekla i stvarnog vlasništva, navedeno je u obrazloženju presude.

Na taj način su u Novom Sadu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Pančevu vršili konverziju imovine – deviznog novca stečenog od kriminala od najmanje 20.000.000 eura u nekretnine i preduzeća.

Kako se navodi, po dogovoru i uz znanje Šarića, koji je istupao u ime kriminalne grupe, Štrbac, Кostić, Jestrović, Milosavljević, Ćopić i Vučetić dio prljavog novca "prali" su posredstvom of šor kompanija „Lafino Trade LLC“, Delaver, SAD, „Matenico LLC“, Delaver, SAD, „Durablli LLC“, Delaver, SAD, „Financial Angels“, Delaver, SAD, te preduzeća „Mat company“ iz Pljevalja, „Maestral tours“ iz Budve, THU „Palić“ a.d. Subotica, „Novi Tamiš“ d.o.o. Pančevo i „Municipijum S“ d.o.o. Beograd.

Te firme koristili su za plasiranje prljavih para u platni promet Republike Srbije, a zatim taj dio prljavog novca, kao i drugi deo tog novca u gotovini ulagali u zakup poljoprivrednog zemljišta, ostalu imovinu preduzeća „Mladi borac“ iz Sonte i u finansiranje poslovanja tog preduzeća, te u kupovinu, preuzimanje u procesu privatizacije i finansiranje poslovanja preduzeća „Jedinstvo“ a.d. iz Gajdobre, UTP „Putnik“ a.d. iz Novog Sada, „Vojvodina“ a.d. iz Novog Sada i „Mitrosrem“ a.d. iz Sremske Mitrovice, kao i u kupovinu dela imovine preduzeća „AMC Zvezda“ iz Pančeva i većeg broja raznih drugih nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije.

Okrivljeni Darko Šarić, Boban Stojiljković, Bojan Stankojković, Nebojša Jestrović, Aguš Erdinč, Goran Vučković i Goran Bogdanović su oglašeni krivim i što su prljav novac kriminalne grupe koju je 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bave krivičnim djelima proizvodnje i prodaje droge uvodili u novčane tokove i prikrivali nezakonito porijeklo tako što su u martu 2009. godine, u Vranju i Beogradu prljavim novcem kupili akcije za 280.000,00 eura preduzeća „Bratstvo“ Preševo.

Okrivljeni Marko Dabović kriv je što je prljav novac kriminalne grupe Darka Šarića sa drugim licima uvodio u legalne tokove i prikrivao nezakonito porijeklo prljavog novca tako što je 2008. godine, u Beogradu kupio akcije  za 2.194.900,oo eura u  preduzeću „Danzo invest“ iz Beograda i izgradnju objekata u Beogradu.

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Dubravki Štrbac i potvrdio je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka jer presudom nije potpuno riješen predmet optužbe.

Optužnicom je Šariću stavljeno je na teret krivično djelo pranje novca u produženom trajanju, a Jestroviću, Кrloviću, Milosavljeviću, Radovanu Štrbcu, Ćopiću, Vučetiću, Dubravki Štrbac i Stevici Кostiću krivično djelo udruživanja radi vršenja krivičnog dela i krivično djelo pranje novca u produženom trajanju.

Međutim, prvostepeni sud je propustio da odluči o krivičnom djelu udruživanje radi vršenja krivičnog djela koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno riješenom predmetu optužbe, navodi Apelacioni sud.

Ocijenjeno je i da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka jer je izreka nerazumljiva, protivrečna sama sebi, a u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude.

Naime, iz prvostepene presude je nejasno da li su okrivljeni Jestrović, Кrlović, Milosavljević, Radovan Štrbac, Ćopić, Vučetić, Dubravka Štrbac i Кostić pripadnici kriminalne grupe koja se bavila izvršenjem krivičnog djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga ili koja se bavila vršenjem krivičnog djela pranje novca, da li su okrivljeni pripadnici iste grupe zajedno sa prethodno navedenim licima ili se radi o dve različite grupe, što se iz izreke ne može utvrditi, a o čemu su i u obrazloženju presude izostali jasni razlozi u pogledu odlučnih činjenica, navodi Apelacioni sud.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 14:53