/ - PHOTO BY DANIEL STUBEN. ON UNSPLASH (ilustracija)
26/11/2021 u 13:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Белгијска полиција пресрела разговоре: Беливуков клан планирао снајпером да убије познатог судију?

Када су плаћеници слали поруке једни другима, оне су аутоматски стизале полицајцима у Бриселу на посебан компјутер

Белгијска полиција наводно је пресрела разговор шифрованим мобилним телефонима које су, како се сумња, користили припадници клана Вељка Беливука припремајући убиство једног познатог судије, јавља Kurir.rs/Alo. Подсјећамо, клан Вељка Беливука доводи се у везу са кавачким кланом.

Белгијанци су информације подијелили са колегама из Србије, а мета је одмах склоњена на безбједно, пише Ало.

Детективи из Брисела, из сектора за технолошки криминал, групу плаћених убица почели су да прате почетком године. Њихове поруке бљеснуле су тада на екранима компјутера тима тајне полиције у Белгији који је хаковао апликацију "Скај".

Полицајци су остали у шоку када су схватили да се наводно спрема убиство судије, и то хицем из снајперске пушке.

Извор наводи да су након тих сазнања одмах упозорили српске власти, које су предузеле све неопходне мјере да очувају безбједност мјете.

- Када су плаћеници слали поруке једни другима, оне су аутоматски стизале полицајцима у Бриселу на посебан компјутер. Тако се сазнало за њихове злочиначке планове. Да су убиство планирали да почине снајперском пушком, показао је коментар једног од учесника разговора: "Смјер вјетра и удаљеност би могли да утичу на метак који испалимо из снајперске пушке". Такође, у преписци се види и да су се договарали о начину бјекства после убиства - наводи саговорник.

Иако идентитет убица није откривен, извор наводи да српска полиција сумња да су криминалци које су њихове колеге пратиле чланови групе Вељка Беливука, који су на идентичан начин комуницирали и планирали злочине.

- О свим криминалним акцијама разговарали су преко апликације "Скај", користећи различите надимке. Такође, начин на који су планирали да убију судију поклапа се с методама групе Вељка Беливука, који су се договарали да хицима из снајперске пушке ликвидирају поједине државне функционере, али и чланове супарничких кланова. Неколико снајперских пушки је заплењено у Беливуковој кланици у Ритопеку, али и на стадиону Партизана у Хумској - наводи извор.

Како додаје, полиција тренутно испитује мотив планирања убиства судије.

- У питању је судија који се замјерио Беливуку, Миљковићу и њиховом клану, зато се сумња да они стоје иза тога. Судија је на безбједном, а потрага за криминалцима увелико траје - подвлачи саговорник, који је инсистирао да се идентитет судије не открива зарад његове безбједности и истраге која је у току.

Бивши полицајац учио Вељу да пуца

После хапшења Вељка Беливука на интернету се појавио снимак на којем се види како он вјежба да пуца из снајперске пушке. Наводно, обучавао га је Небојша Јанковић, бивши полицајац и припадник 63. јединице Падобранских бригада. Снимак свједочи да су они заједно вјежбали пуцање у једној шуми у околини Београда. Убрзо након тога, појавио се још једна снимак на којем се види како Јанковић шета градом с торбом у којој је, како се сумња, била снајперска пушка коју је носио Вељи Невољи.

Планирали злочин по рецепту кавчана

Црногорска полиција је у априлу ове године ухапсила Подгоричане Сашу Станишића, Александра Вељовића и Јована Мирановића, али и Николу Мирића и Јована Тркуљу из Обреновца због сумње да су у Подгорици планирали да хицима из снајперске пушке убију "шкаљарца" Милића Мињу Шаковића. План је такође откривен хаковањем њихових криптованих мобилних телефона. Како су медији објавили, осумњичени су купили стан преко пута Шаковићеве зграде, одакле су га посматрали и планирали да га ликвидирају. Снајпер је пронађен у комбију који је данима био паркиран испред куће потенцијалне жртве.

(Kurir.rs/Alo)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:36