/ - ARKO MILJKOVIĆ I VELJKO BELIVUK FOTO: TUŽILAŠTRVO SRBIJE
15/05/2023 u 18:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Belivuk: Doći će dan kada će se i ova trojica saradnika dozvati pameti

Slušali smo naučene svjedoke saradnike šta da pričaju. NIje do ovoga došlo odjednom. Nećemo dozvoliti da nas osudite za nešto što nismo uradili, nećemo dozvoliti da tužioci poturaju dokaze, kazao je on

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, javlja Kurir.rs.

U sudnicu je danas doveden i svjedok saradnik Nikola Spasojević, pošto je odbrana na prethodnom suđenju najavila da će imati još pitanja za njega. 

Pošto on završi sa izlaganjem, trećeg dana suđenja bi trebalo da svjedoči mladić, koji je prema optužnici silovan na stadionu Partizana, a potom i članovi porodica sedmoro ubijenih u Ritopeku

Čim je svjedok Spasojević izveden iz sudnice, za riječ se javio advokat Stefan Jokić, koji je zatražio izuzeće zamjenika tužioca, sudskog veća i predsjednika Višeg suda u Beogradu.

- Ovom prilikom podnosim zahtjev za izuzeće postupajućih tužioca jer su zaključili sporazume sa okrivljenim saradnicima i time izvršili zloupotrebu službenog položaja. Sa Bojanom Hrvatinom je potpisan sporazum, koji je i prihavćen, i na osnovu njega a po priznanju izrečena je kazna od 15 godina zatvora. Priznao je krivična djela za koja ga tužilaštvo i nije optužilo, imamo njegovo potpuno priznanje da je učestsvovao u primopradajama oružja, a kako je tužilac bio upoznat sa tim a nije podigao optužnicu protiv njega za to, mi to smatramo zloupotrebom položaja. Što se tiče svjedoka saradnika Srđana Lalića, on je priznao i djela za koja ga tužilaštvo takođe nije optužilo, a on ih je priznao, čime su tužioci ponovo zloupotrebili službeni položaj. Ukoliko mu nisu povjerovali, i on bi kao i Hrvatin trebalo da izgubi status. Najdrastičniji primjer je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, obuhvaćena su krivična djela iz optužnice, tako da imamo Spasojevića kao okrivljenog saradnika za udruživanje radi vršenja krivičnih djela i teško ubistvo. On je prizano krivično djelo i teretio druge za trgovinu drogom, a za to krivično djelo tužilaštvo nije podiglo optužnicu i vjerovatno ima status prikrivenog islednika, a ukoliko mu tužilaštvo nije poverovalo, trebalo bi da izgubi status koji ima - naveo je Jokić svoje razloge zbog kojih je zatražio izuzeće dva zamjenika tužioca.

Što se tiče članova sudskog veća, on je naveo da je veće kada je prihvatilo sporazum o svjedočenju za Nikolu Spasojevića otpustilo okrivljenog svjedoka, iako je "svesno da za jednu tačku optužnice ima status okrivljenog".

- Podnosim i zahtjev za izuzeće predsjednika suda jer je on u obavezi da prati vaš rad - naveo je Jokić.

Posle advokata Jokića, za riječ se ponovo javio Veljko Belivuk.

- E pa ovako, ja ću se pridružiti zahtjevu za izuzeće koje je naveo advokat Jokić, dotjeralo je cara do duvara. Tražim izuezeće i Specijalnog tužioca Mladena Nenadića jer je neobjektivan. Neću pristati na nastavak suđenja dok se ne reše zahtjevi za izuzeće navedenih, ali i statusi svjedoka saradnika, jer su za neka djela dobili status, za neka nisu. Ovo nije prijetnja, ali u suprotnom, tražiću da svi okrivljeni otkražu punomoćja advokatima, pa nek vijeće sudi praznoj sudnici i tužiocima - naveo je Belivuk protestvujući zbog toga što su trojica okrivljenih dobila statuse i tvrdeći da za priznanja koja su dali "ne postoji ni jedan dokaz".

- Slušali smo naučene svjedoke saradnike šta da pričaju. NIje do ovoga došlo odjednom. Nećemo dozvoliti da nas osudite za nešto što nismo uradili, nećemo dozvoliti da tužioci poturaju dokaze. Doći će dan kada će se i ova trojica saradnika dozvati pameti i kada će ispričati kako su sve pritiskani da iznesu ovakve navode. Sačekaćemo i taj dan. Hoćemo da nam se sudi po zakonu. Hoćemo da znamo kada i ko je vodio Lalića kod tužioca, pa ćemo da vidimo ko radi mimo zakona - nastavio je izlaganje Belivuk.

On je potom pomenuo i da je Lalić iz "sveske naučio šta da priča".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:08