Марко Миљковић и Вељко Беливук / Фото: Принтсцреен/Тв Пинк
08/03/2022 u 08:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Беливукова група данас први пут пред Специјалним судом у Београду

Припадници групе су потврђеном оптужницом терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање

У Спрецијалном суду у Београду данас треба да почне припремно рочиште у процесу против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Припадници групе су потврђеном оптужницом терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови браниоци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилац и судско вијеће.

На овом рочиштву које је заказано и за четвртак и петак, оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, односно да ли прознају или негирају кривична дјела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.

Након што се оконча припремно рочиште суд ће заказати главни претрес (суђење) које ће бити јавно, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своје одбране.

На данашње рочиште Беливук, Микљовић и остали оптижени биће доведени из притвора Окружног затвора у Београду под јаким мјерама обезбјеђења.

Поред њих двојице, још 23-ици оптужених припадника њихове организоване криминалне групе, у јануару је суд продужио притвор за 60 дана.

Осим притворених, на оптужници се налази још пет особа, од којих су двије у кућном притвору, а четвроица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дјела, од којих су двојица добила статус - свједока окривљених.

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора свједоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним дјелима која је починила.

Хрватин и Спасојевић је према овим споразумима добили су статус свједока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора ће им бити изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и свједоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Танјугу.

Хватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава - Горан Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дјела прети доживотни зарвор, а овако ће добити само по 15 и 14 година затвора.

Оптужница против Беливукове групе потврђена је 9. новембра прошле године, али суђење није било заказано све до недавно јер је убрзо предсједница судског вијећа којој је додијељен предмет на суђење Зорана Трајковић, отишла на боловање.

Предмет је недавно додијељен новом судском вијећу на челу са судијом Винком Бераха Никичевић.

Потврђеном оптужницом ова група терети се за пет бруталних убистава, трговину дрогом, недозвољено држање и ношење оружја, силовање и отмицу.

У питању су убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.

Докази против ове групе заплијењени су махом са апликације Скај за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео-снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи оне су из Француске достављени српским правосудним органима.

Поред Беливука и Миљковића, ова оптужница терети и Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејан Тешића, Николе Спасојевића, Немање Ðурића, Немање Лакичевића, Марка Андрића, Владе Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађане Секулић, Бориса Карапанџића, Николе Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексе Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексе Дуњића, Војислава Ђордевића, Алексе Стошића, Владимира Димитријевића.

Окривлљени сарадник Хрватин, који је раније осуђиван за убиство навијача 2005 године, детаљно је испричао тужилаштву како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. О убиствима је тужилаштву испричао све и Спасојевић.

Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић, који немају старус окривљених сарадника тужилаштва, испричали су му на који је начин група препродавала дрогу.

Слађана Селукулић и Никола Стефановић су у кућном притвору и они ће сјутра једини доћи без пратње судске страже.

Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару 2021. године дјеловала под велом Партизанове навијачке групе "Принципи".

Припадници групе су, како се сумња, дјеловали по упутствима вођа групе, Вељка Беливука и Марка Миљковића који су им давали налоге гдје, када и на који начин треба да се отме и лиши живота, као и гдје ће се дрога стављати у протмет...

Налоге су преносили махом преко апликације "Скај".

У октобру прошле године је покренута истрага и за убиство Николе Митића, која се још увијек води против Сенада Решовића.

Он се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Митића заједно са Беливуком, Миљковићем и још деветорицом припадника групе.

Решовић је ухапшен средином октобра, као и Дејан Михајловић који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.

У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског као и њихових жена и Беливукове таште због сумње да су прали новац који потче од криминалних активности ове групе.

Против Беливука, Миљковића и појединих припадника ове групе од јануара се води истрага и за убиство Горана Михајловоћа.

Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
07. avgust 2022 18:25