policija, policijske sirene / - SHUTTERSTOCK
27/03/2023 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beograd: Privedeno 25 osoba zbog sumnje da su oprali 120 miliona dinara

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti ispitani u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je uhapšeno 25 pripadnika dvije povezane grupe osumnjičenih za pranje novca i više poreskih prevara u vezi sa povraćajem poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Akcija hapšenja uslijedila je nakon višemjesečnog predistražnog postupka u saradnji tužilaštva, Poreske policije Ministarstva finansija i Odjeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbij, piše Blic, prenosi Nova.rs.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, produženo krivično djelo Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrijednost i krivično djelo Pranje novca.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je ukupno 28 lica. Za tri lica se traga.

Sumnja se da su pripadnici dvije grupe međusobno sarađivali, tako što su stvarali privid da između njihovih firmi postoji legalno poslovanje, kako bi došli do lažnih faktura na bazi kojih bi mogli da traže povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Svi su, kako se sumnja, učestovali u izvršenju 19 poreskih krivičnih djela, a povratom PDV-a su ostvarili imovinsku korist od oko 246 miliona dinara u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine.

Stečena sredstva su dalje plasirali u kupovinu nekretnina, skupocenih automobila i druge robe, pri tom sebi isplaćujući i navodnu zaradu.

Na taj način su, kako se sumnja, „oprali“ novac pribavljen kriminalnim djelatnostima u iznosu od oko 120 miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti ispitani u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
BEOGRADHAPŠENJE

Izdvojeno

25. april 2024 11:00