/ - SKRINšOT: N1
09/06/2023 u 19:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beograd: Šesti protest „Srbija protiv nasilja“

Organizatori su saopštili da je planirano da se nakon govora građani upute u šetnju skoro tri kilometra, nakon čega će posjetiti Vladu

U Beogradu je okupljanjem velikog broja građana ispred Skupštine Srbije, među kojima su i studenti i članovi akademske zajednice, počeo šesti protest "Srbija protiv nasilja", prenosi N1.rs.

Građanima se obratila glumica Seka Sablić, koja je kazala da je nasilje kada pravde nema, kada je jedva dostižna.

-Dolazim ovdje sa vama, jer smo svi protivn nasilja. Nasilje je kada pravde nema, kada je pravda jedva dostižna, to je nasilje. Nasilje je otimanje zemlje, vode, vazduha, to je nasilje. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama, koji su isterani sa svojih radnih mesta bez ikakvog objašnjenja i kojima plate nisu isplaćene, to je nasilje. Školski primer nasilja je Skupština rekla je ona. 

Haždi Nenad Maričić upitao je: Zar je iko mogao da pomisli da ćemo budućnost naše djece prodati za 10.000 dinara

-Okupila nas je velika tragedija i nepravedno prekinuti dječji snovi. Okupila nas je borba protiv nasilja, da sva djeca mogu da bezbjedno odrastaju i da nijedan roditelj više nikada ne ispraća sa strahom dijete u školu-poručio je na početku protesta glumac Nenad hadži Maričić i dodao da smo "gladni i žedni pravde, empatije i ljudskosti". 

Najavljeno je da će na protestu govoriti šest govornika. Među govornicima će biti i profesor Pravnog fakulteta - Miodrag Jovanović, nastavnica Marina Vidojević, inače govornica na prvom protest Srbija protiv nasilja, potom - letač Saša Jovanović, kolega i prijatelj poginulog Omera Mehića, kao i student Vanja Đurđić.

Studenti su se okupili u Studentskom parku. Nose parole "Nije filzofski ćutati", "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu srmde nečovještvom",  "Rijekom ljubavi topimo nasilje" i mnogi drugi.

Organizatori su saopštili da je planirano da se nakon govora građani upute u šetnju skoro tri kilometra, nakon čega će posjetiti Vladu, oko koje će napraviti prsten i ostaviti poruke za  predstavnike države. 

Broj nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji koji su podržali proteste "Srbija protiv nasilja" prešao je hiljadu. Oni zahtjevaju hitno ispunenje svih zahtjeva sa protesta. Organizatori su sapštili da zahtjevi ostaju isti: 

Smjena članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalnih frekvencija pojedinim televizijama...

Dio građana došao je do Skupštine nosećii kartonske figure sa likovima Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Dragana Vučićevića, Olivere Zekić i Željka Mitrovića u zatvorskim odelima.

Podsjetimo, prvi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata. Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most. Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a. Tokom petog protesta, prošle subote, učesnici su poslije šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 10:34