Београд слави Дан ослобођења / - фото Спутњик, Лола Ђорђевић
20/10/2021 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Београд слави Дан ослобођења - одата пошта погинулима, меморијални дефиле у граду

Церемонији су присуствовали и бројни грађани и организације са српским и југословенским обиљежјима, који су дијелили промотивне материјале

Поводом обиљежавања 77. годишњице ослобођења Београда у Другом свјетском рату, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић данас је предводила церемонију одавања почасти на Спомен-гробљу ослободилаца Београда.

Свечаност је отворио војни оркестар интонирањем химни, а потом су министарка Кисић Тепавчевић, предсједник Скупштине Београда Никола Никодијевић, руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а, амбасаде Бјелорусије, Азербејџана, Казахстана, Грузије и генералног конзулата Јерменије, положили вијенце и уписали се у књигу жалости.

image

Београд слави Дан ослобођења

- фото Спутњик, Лола Ђорђевић

Церемонији су присуствовали и бројни грађани и организације са српским и југословенским обиљежјима, који су дијелили промотивне материјале.

Кисић Тепавчевић је истакла да наша земља данас обиљежава побједу која је била вјесник ослобођења Србије у Другом свјетском рату.

- Овдје смо да одамо почаст нашим прецима, жртвама које су своје животе дале да бисмо ми данас живјели у миру и слободи. Нека им је вјечна слава и хвала - изјавила је министарка.

image

Београд слави Дан ослобођења

- фото Спутњик, Лола Ђорђевић

Предсједник Скупштине града Никола Никодијевић поручио је да грађани треба да се поносе што је наша земља, уз велике жртве, била на страни антифашизма и цивилизованог свијета.

- Захваљујући херојима којима данас одајемо почаст, који су дали своје животе, ми имамо слободу - рекао је Никодијевић.

Он је додао да је важно да памтимо историју како је поново не бисмо проживјели, и додао да је послије 5. октобра 2000. године, овај датум био занемарен, али се то прије око осам година промијенило.

"Нема ништа вредније од слободе државе и једног народа, а Београд је на данашњи дан пре 77 година добио своју слободу", навео је председник Скупштине.

Недуго послије званичне државне церемоније, вијенце су на спомен комплексу положили и представници Странке слободе и правде, Демократске странке и Покрета слободних грађана.

- Баштинећи и обиљежавајући овакве датуме, Србија се увијек подсјећа колико је висока цијена слободе и колико увијек треба да будемо будни на сваку појаву угњетавања и фашизма, и да том злу станемо на крај - изјавио је замјеник предсједника С СП Борко Стефановић.

image

Београд слави Дан ослобођења

- фото Спутњик, Лола Ђорђевић

У центру Београда, од хотела Москва до Палате Албанија на Тргу Републике организован је меморијални дефиле „Побједа слобода” у којем учествовује и замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

У дефилеу су учествовали Заставни вод и Борбени вод Војске Србије, ратни ветерани, представници СУБНОР-а, представници Града Бограда и грађани.

На Тргу републике је потом бити организован концерт Леонтине Вукомановић и пријатеља "Наше приредбе", концерт "Други вијек опере у Београду" у извођењу хора, солиста и оркестра Београдске опере.

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић одао је пошту и положио је вијенац на Споменик погинулим совјетским ветеранима на Авали поводом обиљежавања 77. годишњице ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Вијенац је положио и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:37