/ FOTO: Printscreen/ TVCG
08/02/2024 u 11:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bilčik: Srpske institucije da istraže i privedu pravdi odgovorne za izborne neregularnosti

Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora, naveo je on

Brojne neregularnosti obilježile su izbore u Srbiji održane 17. decembra 2023. godine, izjavio je pred glasanje u Evropskom parlamentu poslanik EP iz redova Evropske narodne partije (EPP) i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je za to da srpske institucije sve istraže.

- Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora. Od iste je važnosti i da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja, naglasio je Bilčik, prenosi N1.

Kako je naveo, Srbija se suočava sa sistemskim problemima zbog čestih vanrednih izbora i konstantnih ciklusa predizborne kampanje.

- Što sprečava zemlju u progresu ka EU. Spremni smo da radimo sa našim srpskim partnerima na njihovim institucionalnim rješenjima, kako bi Srbija mogla da napreduje na svom evropskom putu, naveo je Bilčik.

U finalnom predlogu rezolucije o situaciji u Srbiji poslije decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primjene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umiješane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izvještaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Sjednica na kojoj će evroposlanici glasati o neobavezujućoj rezoluciji počinje u 12.00 po centralnoevropskom vremenu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:36