Ћурувија / Фото: ANDREJ ISAKOVIC/AFP)
02/12/2021 u 19:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Бивши припадници Службе безбједности проглашени кривим за убиство Ћурувије

Ћурувија је убијен 1999. године на Ускрс за вријеме НАТО бомбардовања

Судско вијеће Специјалног суда је у поновљеном поступку прогласио кривим некадашње припаднике Службе државне безбједности (СДБ) Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Kурака, за убиство српског новинара и издавача Славка Ћурувије.

Суд је Марковића и Радоњића осудио на по 30 година затвора, а Ромића и Kурака на по 20 година затвора, преноси Н1. 

Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић изјавила је да ће се жалити на пресуду.

Kако је саопштено из Специјалног суда, осуђенима ће у казну бити урачунато вријеме проведено и притовору, а Радоњићу и Ромичу и вријеме проведено под мјером забране напуштања стана, уз примјену електронског надзора.

Радоњићу и Ромићу је решењем суда продужена мјера забране напуштања стана, без одобрења суда, уз примјену електронског надзора.

Та мјера, како је саопштено из суда, може трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правноснажности пресуде, односно до упућивања окривљених на издржавање кривичне санкције, која се састоји у лишењу слободе.

Подсјетимо, и у претходној пресуди коју је Апелациони суд укинуо, и вратио на поновно суђење, некадашњи шеф СДБ Марковић био је осуђен на 30 година затвора, као и некадашњи шеф београдског центра СДБ Радоњић, док су на по 20 година затвора били осуђени Ромић и Kурак, који је и даље у бјекству.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године на Ускрс, за вријеме НАТО бомбардовања, по, како је у оптужници наведено, „налогу Н.Н. лица из највиших структура власти“.

То је учињено „из ниских побуда, због његовог јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти“, а „ради очувања постојеће структуре власти“.

У оптужници је дат детаљан описа економског уништавања Ћурувијих новина, „Дневног телеграфа“ и „Европљанин“, непосредно пред убиство, кажњавањем по тадашњем Закону о информисању, као и део прислушкиваних разговора из којих се виде његови пословни планови и политички контакти.

У хаустору, испред стана у којем је становао Ћурувија, убица му је дошао с леђа и из велике близине испалио рафал из аутоматског пиштоља „шкорпион“. Затим је додатно пришао и испалио му још један рафал, у главу, док је лежао на земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. januar 2022 22:08