Ћурувија / Фото: ANDREJ ISAKOVIC/AFP)
02/12/2021 u 19:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши припадници Службе безбједности проглашени кривим за убиство Ћурувије

Ћурувија је убијен 1999. године на Ускрс за вријеме НАТО бомбардовања

Судско вијеће Специјалног суда је у поновљеном поступку прогласио кривим некадашње припаднике Службе државне безбједности (СДБ) Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Kурака, за убиство српског новинара и издавача Славка Ћурувије.

Суд је Марковића и Радоњића осудио на по 30 година затвора, а Ромића и Kурака на по 20 година затвора, преноси Н1. 

Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић изјавила је да ће се жалити на пресуду.

Kако је саопштено из Специјалног суда, осуђенима ће у казну бити урачунато вријеме проведено и притовору, а Радоњићу и Ромичу и вријеме проведено под мјером забране напуштања стана, уз примјену електронског надзора.

Радоњићу и Ромићу је решењем суда продужена мјера забране напуштања стана, без одобрења суда, уз примјену електронског надзора.

Та мјера, како је саопштено из суда, може трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правноснажности пресуде, односно до упућивања окривљених на издржавање кривичне санкције, која се састоји у лишењу слободе.

Подсјетимо, и у претходној пресуди коју је Апелациони суд укинуо, и вратио на поновно суђење, некадашњи шеф СДБ Марковић био је осуђен на 30 година затвора, као и некадашњи шеф београдског центра СДБ Радоњић, док су на по 20 година затвора били осуђени Ромић и Kурак, који је и даље у бјекству.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године на Ускрс, за вријеме НАТО бомбардовања, по, како је у оптужници наведено, „налогу Н.Н. лица из највиших структура власти“.

То је учињено „из ниских побуда, због његовог јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти“, а „ради очувања постојеће структуре власти“.

У оптужници је дат детаљан описа економског уништавања Ћурувијих новина, „Дневног телеграфа“ и „Европљанин“, непосредно пред убиство, кажњавањем по тадашњем Закону о информисању, као и део прислушкиваних разговора из којих се виде његови пословни планови и политички контакти.

У хаустору, испред стана у којем је становао Ћурувија, убица му је дошао с леђа и из велике близине испалио рафал из аутоматског пиштоља „шкорпион“. Затим је додатно пришао и испалио му још један рафал, у главу, док је лежао на земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 10:17