24/08/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Близак сарадник проговорио и о "кући страве" у Спужу: Пресретање комуникације "шкаљараца", отмице и ликвидације

Преко те апликације Веља Невоља и Месар су комуницирали са шефовима "кавачког клана" у Црној Гори, њом су се користили и чланови супротстављеног "шкаљарског клана", казао је свједок сарадник

Црногорски инспектори који воде истрагу против Вељка Беливука (36), Марка Миљковића (30), Небојше Јанковића (50) и Радоја Живковића (35) због најмање три убиства у Црној Гори ускоро ће у затвору у Београду саслушати ову четворку, сазнаје "Blic".rs.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: СДТ покренуло поступак због вишеструког убиства у ЦГ, Међу осумњиченима Беливук и Миљковић

Да је клан Веље Невоље сијао смрт и у Црној Гори до детаља је испричао и његов близак сарадник Бојан Хрватина. Црногорска  полиција сумња да је и у Спужу постојала кућа страве попут оне у Ритопеку.

- Да ли ће Вељко Беливук и његови сарадници жељети да комуницирају са инспекторима из Црне Горе остаје да се види. Они ће их испитивати о убиствима за које их је полицији у Србији разоткрио свједок сарадник Хрватина - додаје наш извор

Иначе, четворка се сумњичи да је 14. октобра прошле године, у околини Даниловграда, убила Баране Дамира Хоџића и његовог шурака Адиса Спахића и отела, а два мјесеца касније и помогла у ликвидацији Милета Радуловића. Према кривичној пријави, најпрљавију улогу у овом злочину имао је Радоје Живковић, рођак Радоја Звицера, једног од вођа "кавачког клана". Осим тога, Живковићево име је и на кривичној пријави против овог клана, на којој су и Звицер и Слободан Кашћелан, а због отмице и убиства Подгоричанина Николе Станишића. Живковић је, међутим, мјесецима у бјекству и губи му се сваки траг.

Капетан

- Живковић је искористио Хоџићево повјерење и намамио га у своју кућу, смјештену између Даниловграда и Спужа. Њега је довезао шурак Адис Спахић, а ускоро им се придружио и Миле Радуловић. Оно што нису знали је да им је спремљена клопка. Илегално су неколико дана раније у Црну Гору стигли Беливук, Миљковић и Јанковић. Беливук је пуцао у главу Хоџићу и убио га. Након што су убили Хоџића и Спахића, непознати чланови ове криминалне организације уклонили су трагове. Опрали су крв са зидова, променили подове, а тијела закопали на непознатој локацији. Радуловића су искористили да тог дана преко заштићене апликације "Скај" у Београду намаме Лазара Вукићевића, кога су остали припадници Беливукове и Миљковићеве групе убили исте вечери у Ритопеку. Засада непознати, други организатор бирао је жртве које је требало да буду ликвидиране, обезбјеђивао материјална средства за извршење кривичног дјела, одређивао вријеме, мјесто и начин извршења кривичних дјела, прикупљао податке о кретању припадника супротстављених криминалних организација које треба лишити живота - наводи се у кривичној пријави црногорске полиције.

Иначе, након злочина Беливук је послао поруку да су убили "Касапа и зета, а да су отели М.". Како је утврђено, Хоџићу су током комуникације преко "скаја" доделили надимак Касап, Спахићу "зет", а М. је Миле Радуловић, односно Миле Капетан.

Убиства

У 22 сата и 17 минута, 14. октобра 2020. године Марко Миљковић екипи у Ритопеку шаље поруку:

- Ништа ми драже нема него што смо Лазу одрадили, значи, брате, ја не могу да ти опишем, види, одрали смо Лазу, одрали смо Касапа, одрали смо "зета" и ево га "Капетан" и њега ћемо да одеремо за који дан, значи буразеру четворка данас, убили смо их и то све кључни.

Мучења

После злочина у кући у околини Даниловграда, док остатак криминалне екипе мучи и малтретира отетог Лазара Вукићевића, у једном тренутку преко "скаја" се укључује Беливук. Тражи да види младог Врачарца и шаље му следећу поруку: - Где си, Лаки... знаш да ће да те бију толико, значи да молиш да те убију, а имаш среће што ми овдје (Црна Гора прим. аут.) деремо ове глупе Црногорце, па не можемо ми, јер смо се већ спремили да "дрк..о к..." од Пљеваља до Београда...

Хрватина

Према исказу Бојана Хрватина, који је дао 18. јула у СБПОК, сва комуникација између чланова банде Беливук - Миљковић ишла је преко криптоване апликације Скај, на којој су сви имали шифрована имена. Преко те апликације Веља Невоља и Месар су комуницирали са шефовима "кавачког клана" у Црној Гори, али су се њом користили и чланови супротстављеног "шкаљарског клана". То су Беливук и Миљковић искористили, па су преко лажних налога на Скају глумили "шкаљарце", шпијунирали их и откривали њихове планове.

- Знали смо да нас Шарац и његови људи прате и сумњали смо да је у то укључен и Лазар Вукићевић... То смо све открили из преписки на Скају, пошто је нека особа са кодним именом Посејдон извјештавала Вукићевића о нашем кретању. Тада смо одлучили да "радимо" и Вукићевића и Шарца и да сазнамо што више о њиховом кретању - казао је Хрватин у СБПОК.

Беливук и Миљковић су схватили да Капетан ради о глави и њима и њиховим сарадницима. Зато су Веља, Марко и још један њихов пријатељ, чији је надимак на Скају био Хел, не знам му име, почетком октобра отишли у Црну Гору да преко особе која је радила и за "шкаљаре" и за "каваче", а заправо је био "кавчанин", пронађу Капетана. Тамо, у Црној Гори, открили су "штек" кућу Капетана, и отишли су да га ухапсе, како би преко њега могли да навуку остале "шкаљаре", прије свега Шарца и Вукићевића. Када су Веља, Марко и Хел упали у ту "штек кућу", колико ја знам, Беливук је убио једног "шкаљара", а Капетан је заробљен - открио је Хрватин.

После заробљавања Капетана, Миљковић му је отео телефон и преко Скаја је почео да комуницира са "шкаљарцима". Веља се тада сликао везан за радијатор, а Миљковић је, преко Капетановог телефона, слао поруке Вукићевићу и Шарцу, позивајући их да дођу и убију "вепра", како су противници звали Беливука. У међувремену, Миљковић је Капетану показивао искасапљена тијела људи који су раније убијени у Беливуковој "кући страве" у Ритопеку и улио му страх у кости. Капетан је пристао да сарађује, а заузврат је молио да не буде мучен и касапљен, већ да му пресуде брзо, хицем у потиљак. Убрзо затим, Вукићевић је намамљен у кућу у Ритопеку, гдје је свирепо мучен и убијен. Шарац најприје није насјео на превару, али је зато неколико дана касније, 17. октобра 2020, изрешетан у мафијашкој сачекуши у насељу Белвил на Новом Београду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 03:32