Žozep Borelj / Foto: SHUTTERSTOCK
24/11/2022 u 21:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj zadovoljan: Spriječili smo opasnost od izbijanja još jedne krize na Kosovu i Metohiji

Obje strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano, kazao je on

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da dogovor Beograda i Prištine sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije.

Borelj se nada i nastavku razgovora o francusko-njemačkom predlogu.

Kazao je da je zadovoljan zbog dogovora o registarskim tablicama, koji je juče postignut u Briselu, jer će to, kako navodi, pomoći da se prevaziđe kriza.

- Fokus razgovora će sada moći da se prebaci na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Juče kada sam sletio u Barselonu mogao sam da podijelim da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore .- rekao je Borelj na konferenciji za štampu nakon sedmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran.

Istakao je da su Beograd i Priština prihvatili predlog koji će pomoći da se prevaziđe kriza.

- Sada konačno možemo da se fokusiramo na ono što je najvažnije, a to je uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine- rekao je visoki predstavnik EU.

Naglasio je da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjem tablica, a da se Priština obavezala da prestane sa primjenom kaznene mjere koje je najavila.

- Mislim da je predlog razuman. Obe strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano- istakao je Borelj.

Dodao je i da je dogovoreno da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Mislim da je ovo veoma važan dogovor i da sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na sjeveru Kosova i Metohije - zaključio je Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 01:53