Брнабић / -Фото: Срђан Бољевић
27/04/2022 u 17:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брнабић: Ако Бугарска заустави гас, то је Дивљи запад

То би био преседан таквих размјера, који никада до сада није виђен, каже српска премијер

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да није забринута за доток гаса Балканским током кроз Бугарску до Србије, уз оцјену да само помињање могућности узимања српског гаса у транзиту није на мјесту.

- Иако је у данашње вријеме све могуће, нисам забринута за доток гаса путем Балканског тока кроз Бугарску у Србију. То би био преседан таквих размјера, који никада до сада није виђен. То би значило да не постоје никакви уговори, угворне обавезе, владавина права, већ Дивљи запад- нагласила је Брнабић. 

Она је указала да би узимање гаса у транзиту значило и да роба на камионима у транзиту, ако се некоме свиди, може бити узета.

То је, истакла је, „једноставно немогуће“.

- Сама прича о томе и сама реченица бугарског премијера - ми нећемо то радити, једноставно није на мјесту. То нико не сме ни да замисли да уради, а не да каже ''довољно смо добри да то не радимо''- истакла је Брнабић.

Она је казала да би, ако би неко узео гас у транзиту, то довело до тога да не постоји више никаква сигурност ни за кога у Европи и свијету.

Подсјетила је да је Србија уложила преко милијарду еура у гасовод.

- Притом смо платили гас, наш је гас, имамо уговор о снабдијевању са Русијом. Десило се да пролази кроз Бугарску, да они имају проблеме, али бугарски проблеми нису наши проблеми- указала је Брнабић.

Узимање српског гаса у транзиту, понавља, био би преседан

- Свашта је виђено у претходном периоду- додала је она.

Брнабић је изразила наду да ће Пољска и Бугарска успети да се договоре о испоруци гаса.

- Мене занима како људи живе у Србији, а сваки поремећај у ЕУ, имао би негативне последице по привреду Србије. Што је све мирније и стабилније, то је боље за нас- закључила је премијерка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 01:21