Брнабић / -Фото: Дан
11/11/2021 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брнабић: Било би катастрофално да Косово постане члан УНЕСКО

То је огроман преседан и то би са собом повукло питања глобалних размјера, казала је премијерка Србије

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић казала је данас да ће се питање Kосова и Метохије наћи на њеној агенди током дводневне посјете Француској, а одговарајући на питања новинара о покушајима Kосова да постане члан УНЕСКО, истакла је да ће се Србија поново успротивити покушајима политизације те међународне организације.

Додала је да би чланство привремених институција било "катастрофално и огроман преседан и да би са собом повукло питања глобалних размјера, која нису потребна УНЕСКО". 

Говорећи уочи сјутрашњег засиједања Генералне конференције Унеска и обиљежавања 75. годишњице те организације, када ће се обратити учесницима, Брнабић је најавила да ће се бавити питањем Kосова и Метохије и наше културне и историјске заоставштине, цркава и манастира на Kосову који су под заштитом УНЕСКО. 

На питање новинара о јучерашњој расправи поводом захтјева Приштине за чланство у УНЕСКО, Брнабић је одговорила да то није ништа што чуди.

- То је оно чему они теже и настоје да се укључе у УНЕСКО, ми ту борбу свакодневно водимо и за јасну смо деполитизацију УНЕСКО-а, а притом имамо у овом тренутку пуну подршку и разумијевање да привремене институције у Приштини не могу бити члан УНЕСКО-а, тако да, без обзира на лобирања, вјерујем да ћемо успјети да задржимо статус у том смислу и да се одбранимо од напада- закључила је Брнабић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:56