Ana Brnabić / foto: RTRS
05/02/2024 u 10:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić očekivala osuđujuću presudu za ubistvo Ćuruvije

Brnabić je ocijenila da je "sudstvo trenutno u ovoj državi nezavisno", kao i da ima "mali milion dokaza za to"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je očekivala osuđujuću presudu za okrivljene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji su odlukom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno oslobođeni.

Brnabić je za televiziju Pink ocijenila da je "sudstvo trenutno u ovoj državi nezavisno", kao i da ima "mali milion dokaza za to".

Ona je upitala kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za to, kako ga optužuju predstavnici opozicije, kada je "jedini nešto uradio", da bi se rasvijetlile okolnosti ubistva koje se dogodilo u aprilu 1999. godine.

- A nije kriv Boris Tadić koji je bio predsjednik Srbije u dva mandata. Bili su 11 godina na vlasti, nisu uradili ništa, nije bilo političke volje - tvrdi Brnabić.

Novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati organizovaće protest ispred Apelacionog suda u Beogradu u 14 sati zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

U pozivu građanima da im se priključe na protestu, udruženja su navela da "25 godina od ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde".

- Dođi, povedi prijatelje i rođake, i ponesi ogledalo - da pokažemo pravosuđu sopstveni odraz - naveli su organizatori u pozivu.

U Beogradu sjutra protest zbog oslobađanja optuženih za ubistvo Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti prije toga je Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. optuženi tadašnji načelnik Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:37