Ana Brnabić / Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević
25/04/2023 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić otkazala put u Grčku nakon njenog glasanja Grčke u Savjetu Evrope

Inače, Grčka je jedna od pet članica Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Pored Grčke, Kosovo ne priznaju još Španija, Slovačka, Kipar i Rumunija

Premijerka Srbije Ana Brnabić otkazala je posjetu Grčkoj, odnosno učešće na ekonomskom forumu u Delfiju, javljaju beogradski mediji.

Ova otkazivanje dolazi nakon što je Grčka juče bila udržana tokom glasanja na Komitetu ministara Savjeta Evrope o zahtjevu Kosova za prijem u Savjetu Evrope.

Inače, Grčka je jedna od pet članica Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Pored Grčke, Kosovo ne priznaju još Španija, Slovačka, Kipar i Rumunija.

Ono što je iznenadilo srpske vlasti jeste da su i Grčka i Slovačka bile uzdržane, kao i Ukrajina, BiH i Moldavija, iako niko od njih ne priznaje nezavisnost Kosova. Jermenija koja nije glasala, takođe nije priznala nezavisnost Kosova.

Takođe, ono što je zanimljivo kada se govori o stavu Grčke jeste i to što se grčki šef diplomatije Nikos Dendijas u posljednjih nekoliko mjeseci već dva puta sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, jednom u decembru, a posljednji put 12. marta ove godine kada je Dendijas bio u posjeti Kosovu.

Premijer Aljbin Kurti saopštio je tada da je razgovor sa ministrom spoljih poslova Grčke „bio srdačan i da su odnosi između Kosova i Grčke sada bolji nego ikad“.

„Danas sam dočekao ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendijasa koji je u šestoj posjeti Kosovu. Uživali smo u radnom ručku koliko i u srdačnom razgovoru. Bilateralni odnosi između naše dvije zemlje sada su bolji nego ikad ranije, a obojica smo posvećeni izgradnji još bližih i dubljih veza“, istakao je Kurti.

Bivši šef diplomatije Grčke u vladi Aleksisa Ciprasa, Jorgos Katrugalos, komentarisao je glasanje Grčke o zahtjevu Kosova za prijem u Savjetu Evrope.

„Naša zemlja uvijek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja. Ovom cilju ne doprinosi odluka vlade da se u glasanju za prijem Kosova u Savet Evrope diferencira od drugih zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv. O ovom stavu nije se razgovaralo sa političkim snagama, iako se njime, bez objašnjenja, menja čvrst grčki stav. Istovremeno, to slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebala da ima u regionu“, napisao je Katrugalos na Tviteru.

Podsjetimo, protiv kosovskog zahtjeva za prijem u Savjet Evrope bile su Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija, a veliko iznenađenje je bila Mađarska, koja je takođe glasala protiv, iako je ova država priznala nezavisnost Kosova. Zeleno svjetlo su dale 33 zemlje, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Albanija… Uzdržani su bili: BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina. Jermenija nije glasala.

Zbog načina na koji su pojedini zemlje glasale o zahtjevu Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas da će doći do dubinskih i suštinskih promjena u spoljnoj politici Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:24