Ненад Чанак / - фото: Принтскрин
31/08/2021 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чанак: Бићу на Цетињу, а Вучић може да дође само ако га Мило зове

- Зашто би Вучић долазио на вјерски догађај у Црној Гори као председник Србије у којој су црква и држава раздвојени, осим ако није ријеч о државном пројекту - пита се лидер Лиге социјалдемократа Војводине, Ненад Чанак

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине, Ненад Чанак, каже да иде на Цетиње, 5. септембра.

Он каже да не иде на протест против устоличења митролополита Јоаникија већ против, како каже потирања црногорске државности, самобитности и идентитета и понижавања једног од најважнијих симбола тог идентитета, а то су, каже, Цетиње и манастир Светог Петра Цетињског.

Тако Чанак објашњава мотиве његовог одласка на Цетиње, а на питање Тањуга у чије име иде и да ли му је ту мјесто с обзиром да није ни црногорски држављанин, а ни вј ерник он одговара – управо зато.

"Важно је да будем тамо и да обезбиједимо да ти протести буду грађански. Оно што тамо може да се деси је варница за увођење ванредног стања у Црној Гори, да би онда то био изговор да се направи заокрет у деинституционализацију, да замрзне односе са НАТО, тражи помоћ од Србије. Ако би се молио некоме или нечему, то би било да случајно не падне кап крви јер ће она упалити балканско буре барута и то само због бесрамне потребе за влашћу појединаца", објашњава своју улогу на Цетињу Чанак.

Председник ЛСВ каже да као одговоран човјек на протест иде да спријечи "зао наум оних који би да направе подјелу на Србе и некакве псеудо Црногорце које називају милогорци" и додаје да Црногорци сматрају Србе за своју браћу, али да не желе да им неко у њиховој кући говоре ко су и шта су.

На питање да ли је његов одлазак мијешање у унутрашње ствари друге државе, Чанак одговара да се нико није упитао да ли је таквог мешања било и приликом организовања такозваних аутолитија које су, према његовим ријечима, била злоупотреба вјере у политичке сврхе.

Чанак је навео и то да не зна да ли ће Мило Ђукановић бити на Цетињу, али да је он предсједник Црне Горе и да у томе не види проблем, а на питање зашто би да би одлазак председника Србије, Александра Вучића, на Цетиња била пријетња по стабилност а да то није долазак Ђукановића који такође није вјерниик, каже да то није за поређење јер је, Ђукановић предсједник Црне Горе, а у њој се одржава устоличење.

"Зашто би Вучић долазио на вјерски догађај у Црној Гори као председник Србије у којој су црква и држава раздвојени, осим ако није ријеч о државном пројекту. Е онда је ситуација сасвим другачија, али предсједник Вучић у том случају мора показати да ли поштује Устав јер одласком у другу земљу, непозван, јер њега мора позвати Мило Ђукановић, показао би да то нема везе са вјером већ само са тим да се из свих оруђа иде да Црна Гора нестане, а колико ја зна Црногорце, то неће моћи", сматра Чанак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:40