Čedomir Jovanović i Aljbin Kurti / - FOTO: VLADA KOSOVA
04/12/2023 u 09:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čedomir Jovanović se sastao s Kurtijem: Poznajem ga 30 godina

Vjerujem da je krv prolivena u Banjskoj poslednja krv koja se proliva u sukobu srpskog i albanskog naroda na Kosovu, kazao lider LP

Dvije sedmice prije izbora u Srbiji predsjednik Liberalno Demokratske Partije (LPD) boravio je u kratkoj posjeti Kosovu.

Jovanovića i Kurti su se sastali u nedjelju, a prije sastanka političar iz Beograda je na susret najavio na pres konferenciji.

- Svako od nas nosi svoje breme i nikome od nas nije lako. Ja vjerujem da je Vučić svjestan tog tereta i da cijeni i razumije mir koji je potreban i Srbima i Albancima - kazao je Čedomir Jovanović po povratku sa sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Nakon što je završio posjetu Jovanović se oglasio s graničnog prijelaza Merdare.

- Kurtija poznajem 30 godina. Svašta smo prošli u životu i on i ja i nakon ovih razgovora i ja vjerujem da je krv prolivena u Banjskoj poslednja krv koja se proliva u sukobu srpskog i albanskog naroda na Kosovu. Da su kosti koje su ostale tamo i životi koji su izgubljeni, poslednja cijena koju plaćamo za istorijski nesporazum naša dva naroda. Stradamo sto godina i u tome smo isti - kazao je Jovanović.

Istakao je da se Srbija nalazi pred izborima, te naglasio je da se o Kosovu "mora reći istina".

- O Kosovu se ne smije ćutati. Mora se reći istina i mora se krenuti drugim putem. Svi znate da sam ja tu istinu davno rekao, prije više od 20 godina. Zbog toga sam žigosan kao izdajnik. A danas mnogo više ljudi razumije da sam uradio ono što sam morao. Jer volim svoj narod i znam da ne mogu voljeti i željeti dobro Srbima, a da nemam snagu da volim i kosovske Albance i pokušam da ih razumijem. Danas vjerujem i u naše društvo i njegovu sposobnost da podrži političke promjene koje su nam potrebne kako bi svi na Kosovu našli svoj mir a mi pravo na novi početak - kazao je Jovanović.

U saopćšenju kabineta premijera Kosova se navodi da se razgovaralo o potrebi jačanja vladavine prava na zapadnom Balkanu, važnosti demokratizacije društava i institucija, političkom pluralizmu, poštivanju ljudskih prava i nacionalne manjine kao garant mira i sigurnosti u cijelom regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. februar 2024 06:57