Горан Ракић / -IZVOR: KK.RKS-GOV.NET
19/05/2022 u 18:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Четрдесет расељених породица из Пећи и Призрена враћа се на Косово и Метохију

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић рекао је да повратници имају апсолутну подршку Владе да се након више од двије деценије врате у мјеста у којима су живјели

Четрдесет расељених породица из општина Пећ и Призрен добиле су подршку да се врате на Косово и Метохију у оквиру пројекта „Повратак и реинтеграција на Космет”, саопштено је данас из Министарства за заједнице и повратак. Како се наводи у саопштењу, министар за заједнице и повратак Горан Ракић рекао је тим породицама на данашњем састанку у Београду да имају апсолутну подршку министарства да се након више од двије деценије врате у мјеста у којима су живели, истичући да је то уједно и позив свим расељенима на повратак.

„Вјерујем да је ово велики дан и за породице, али и за нас, јер једино на овај начин можемо да помјеримо ствари унапријед када је ријеч о повратку, који је већ дуже вријеме у стагнацији. Искреном вољом оних који желе да се врате у своје домове и координацијом и подршком свих нас ове породице ће на Космет бити враћене”, казао је Ракић.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић казао је да му је задовољство што је имао прилику да чује расељене са Космета, као и да ће та канцеларија помоћи да њихов повратак буде одржив.

„Имамо бројне програме за повратнике кроз помоћ у грађевинском материјалу, финансијску повратничку помоћ, сетвени и пољопривредни материјал за повратнике, бесплатну правну помоћ... Желим да захвалим и господину Ракићу на свему што чини за наш народ у покрајини и наше повратнике, а када радимо заједно тада резултати не могу да изостану”, рекао је Петковић, преноси Бета.

Расељене породице са којима су данас разговарали Ракић и Петковић су истакле, како се наводи у саопштењу, да никада нису одустале од намјере да се врате на Косово и Метохију и да је пружена рука у тој намјери велика ствар за њих.

Представници Министарства за заједнице и повратак заједно са представницима Међународне организације за миграције обилазе Лазаревац, Чачак, Смедерево, Лапово, Ниш, Александровац и Пирот и разговарају са потенцијалним повратничким породицама о реализацији повратка.

Породице ће на Космет бити враћене пројектом „Повратак и реинтеграција на Косову” који финансира Канцеларије Европске уније на Косову и Министарство за заједнице и повратак, а имплементира Међународна организација за миграције (ИОМ).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:37