/ ЕЛЕЗОВИЋ, МИЉКОВИЋ И БЕЛИВУК
13/11/2021 u 16:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли ће сарадник Беливука и кавчана свједочењем ову групу "бацити" на кољена?

Наиме, како се раније писало, обојица су сарађивали са црногорским кавачким кланом, а шеф им је био Радоје Звицер

Дарко Елез склопио је споразум о признању кривице са Тужилаштвом БиХ у случају "Лутка", чиме је осуђен на 15 година робије. Паралелно са тим, а како се наводи и у саопштењу тужилаштва, договорио је и сарадњу у истрзи са српским, али и органима БиХ у разветљавању тешких кривичних дjела.

Након саслушања Елеза лоциран убица Стојановића: Проговрио о Беливуку и "кавчанима"?

Како се незванично сазнаје, Елез се у Србији доводи у везу са криминални кланом Веље Невоља, али и са бившом државном секретарном МУП те земље Дијаном Хркаловић, чију је заштиту имао док је живiо у Београду.

Управо због његове повезаности са Хркаловићевом и Невољом, истражни органи у Србији очекују да би Елез могао бити од кључног значаја за истраге које се воде против њих, али да би могао открити детаље у ликвидацијама, рекетирању који до сада нису били откривени.

Према незваничним сазнањима, Дарко Елез је био веома близак са Дијаном Хркаловић, посебно 2018. и 2019. године, у периоду када се догодило највише ликвидација на улицама Београда, Србије, а клан Веље Невоље доживео "вртоглави успон" у подземљу.

У том периоду убијени су истакнути припадници шкаљарског клана Владимир Поповића звани Влада Поп, Синиша Милић, али и адвокат овог криминалног клана Драгослав Огњановић Миша. Tакође, у овом периоду на сред улице ликвидиран је навијач Партизана Лјубомир Марковић Кића. Извршиоци овог злочина до сада нису откривени, а од самог почетка истрага, сумња се да су егзекутори припадници кавачког клана, за чијег шефа су, како се сумња, радили Eлез и Веља Невоља.

Сарађивали са кавчанима у Црној Гори

Дијана Хркаловић, бивша државна секретарка није била једина спона између Елеза и Беливука. Наиме, како се раније писало, обојица су сарађивали са црногорским кавачким кланом, а шеф им је био Радоје Звицер. Како су се и београдски, али и босански огранак кавачког клана бавили шверцом наркотика, њихов план је био да формирају једну криминалну групу и тако оснују најопаснији клан на овим просторима.

Према незваничним информацијама Беливук и Елез су сарадњу започели 2018. године. О томе је говорио и министар унутрашњих послова Александар Вулин када је рекао да су "Елез, Беливук и Миљковић повезан случај".

- Планирали су да оснују савезништво и то би била озбиљна ствар. Морали смо прво да ријешимо Елеза, његов криминални клан, а затим и Беливуков и Миљковићев клан. Они нису смијели да буду у исто вријеме на истом простору - рекао је Вулин.

Сарадњу Елеза и Беливука открио је и снимак са једне од прослава у штеку Веље Невоља на стадиону у Хумској. Они су, тада уз музику и ватромет славили ликвидацију шкаљарца Алана Кожара и Дамира Хаџића, сарадника Луке Бојовића и Филипа Кораћа, која се догодила на Крфу 23. јула 2020. године. Снимак доказује везу између две криминалне групе, али и бруталност, јер су убства припадника супарника кавачког клана - прослављали.

Особа која снима дио атмосфере је Славиша Велетић Војник, који слови за елезову десну руку и најпоузданијег сарадника, пише "Blic".

Да је Елез повезан са групом Веље Невоље, али и кавчанима, те и да је веома добро упућен у оно шта су ови кланови радили, потврдило је и званично саопштење Тужилаштва у БиХ које је крајем марта ове године саопштило да је он под истрагом због сумње да је сарађивао са криминалном организацијом Вељка Беливука, као и црногорског "кавачког клана".

- Продужење притвора затражено је ради неометаног наставка истраге у предмету који Тужилаштво БиХ води заједно са МУП-ом републике Српске, Државном агенцијом за истраге и заштиту СИПА, Агенцијом са форензичка испитивања и вјештачења, као и другим полицијским и сигурносним агенцијама у БиХ и региону, у оквиру предмета "Беливук", "Кавачки клан" и другим - наведено је тада из овог тужилаштва.

Организатор криминалне групе заштићени свједок?

Оперативне информације указују да је Дијана умјешана у убиство адвоката Драгослава Мише Огњановића, због чега се тада наводно обратила Елезу. Зора Добричанин, адвокат, каже за Ново викенд јутро да организатор криминалне групе не може да буде заштићени свједок.

- Ништа ми није јасно, да некога ко је умјешан можда у такво убиство, изруче Босни. Организатор криминалне групе, према закону, не може да буде заштићени свједок. Ми читамо по медијима да је он организатор неке криминалне групе - рекла је Добричанин.

Жарко Поповић Поп, бивши шеф одсјека за крвне деликте, потврђује да Елез не може да имам статус заштићеног свједока, али да се ствари мењају уколико Елез има јаке доказе.

-Он као он сам не може да има статус заштићеног свједока, али ако је он у договору са Хркаловићком извршио ликвидацију Мише Огњановића, онда може да буде свједок сарадник. То ће да одлучи Тужилаштво. Он мора са адекватиним доказима да потврди да је за Хркаловићку то урадио. Значи, његове убице које раде за њега, могу бити заштићени свједоци. Елез има сувјерену криминалну групу у Босни и Херцеговини и они су многа убиства организовали - рекао је Поповић.

(Kurir.rs/Blic/Pink)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:35