Ilustracija / - интернет
30/11/2021 u 20:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли се измјена Устава Србије односи на Косово?

Нагласио је да на рефенедуму нема побједника јер то нису избори, али да жели Србији да побиједи на референдуму и да урадимо све што је у њеном интересу

Предсједник Скупштине Ивица Дачић нагласио је, након што је расписао републички референдум о промјени Устава, да се промјена Устава односи само на одјељак који се тиче избора судија и тужилаца, и да нема везе са питањем преамбуле о Косову и Метохији

- Сматрамо да је у интересу Србије да се потврди одлука паралмента и да ће то бити велики корак напријед и на европском путу, али и за реформе које се одвијају свих ових година - рекао је Дачић.

Промjена устава и референдум тичу се, како јер истакао, само владавине права и правосуђа.

Дачић је позвао све градајне да изађу на референдум.

- Наш став је потпуно јасан - КиМ је саставни дио Србије. Референдум нема везе ни са разним питањима која се политизују у последње вријеме и користе за брутално кршење закона и Усрава, а тичу се блокада саораћајница, напада на политичким неистомишљењике - додао је.

Нагласио је да на рефенедуму нема побједника јер то нису избори, али да жели Србији да побиједи на референдуму и да урадимо све што је у интересу Србије.

Предсједник парламента расписао је вечерас републички референдум о промени Устава, у дијелу који се одоноси на правосуђе, за 16. јануар када ће се грађани од седам до 20 сати изјашнавати о питању "Да ли сте за потврђивање акта о промjени Устава Републике Србије?", заокуржујући одговор "ДА" или "НЕ".

Промена Устава захтјева двотрећинску већину, подсјетио је Дачић и нагласио да је данашња одлука донијета на тај начин и самим тим има изузетно велику и политичку снагу.

Додао да ће нас у будућности чекати вјероватно доста расправа и о другим питањима која би требало да буду предмет разматрања било да је ријеч о законима или Уставу.

Подсјетио да припада СПС чији је председник био Слободан Милошевић и чији је Устав подразумијевао тешке и тврде промјене, тј. да су уставне промјене важе само ако гласа више од 50 одсто уписаних бирача.

- Коштуничина и Тадићева влада је 2006. предложила нови Устав, жељећи да раскине са Милошевићевим Уставом и поставила нови критеријум да је за нека питања и одлуке потребно да гласа да би референдум успио потребна већина изашлих, и то је и овога пута тако - рекао је Дачић и нагласио да понавља да то нема везе са овим сазивом већ са 2006. и владом Бориса Тадића и Војислава Коштунице.

Дачић је нагласио да је Србија два пута добила позитивно мишљење од Венецијанске комисије везано за предложене уставне промјене.

Дачић је републички референдум расписао ради потврђивања Акта о промени Устава након завршетка посебне сједнице парламента на којој су усвојени Предлог Акта о промијени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

Промјене се односе на судове и јавна тужилаштва, на које се Србија обавезала у процесу евроинтеграција.

Оне се не односе на преамбулу у којој је наведено да је Косово и Метохија саставни дио Србије.

У сали је, када је гласано било присутно 196 посланика, 193 који су усвојили акте и одлучили да одлука може да ступи на снагу одмах.

Министарка правде Маја Поповић рекла је да је Усвајање акта о промјени Устава и Уставног закона за његово спровођење, важно за грађане Србије не само зато што то тражи ЕУ, или нека међународна организација.

Поповић је подсјетила на разлоге за промјене Устава, које имају за циљ, између осталог, повећање правне сигурности градана, правну заштиту и суђење у разумном року.

Додала је да је промјена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, владавину права, а што ће између осталог омогућити боље оцјене и напредак Србије у процесу евроинтеграција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 09:10