Ivica Dačić / - INSTAGRAM
04/02/2023 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Bez SAD nema rješenja pitanja Kosova

Dačić je ponovio da je američki stav da se o preuzetim obavezama ne diskutuje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je njegov utisak, posle posjete Vašingtonu, da se u SAD "veoma promijenila atmosfera i odnos prema Srbiji u odnosu na protekle godine" i istakao da bez dobrih odnosa sa tom državom nije moguće doći do rješenja po pitanju Kosova.

- Danas se vidi da postoji mnogo više razumjevanja za poziciju Srbije, za to šta su problemi i viđenje Srbije. Može se reći da možemo da gradimo osnove za strateško partnerstvo - rekao je Dačić na TV Pink.

Šef srpske diplomatije je dodao da je to važno, jer je „nemoguće razmišljati o načinu i mogućnosti da se dođe do nekog političkog rješenja bez takvih odnosa sa SAD“.

U Briselu i Vašingtonu nagovješteno mu je, dodaje, da je to posledica odgovornog odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema najvažnijim pitanjima.

Dačić je ponovio da je američki stav da se o preuzetim obavezama ne diskutuje.

- Čuo sam od međunarodnih pregovarača da su nezadovoljni Aljbinom Kurtijem, prvo jer odbija da formira ZSO, drugo, apsolutno je arogantan i traži da prije nego što se bilo šta potpiše dalje da pet zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo to urade i da mu se kaže kad će da prihvate aplikaciju Kosova za članstvo u EU i u NATO -rekao je Dačić.

Još je kazao i da su zemlje Kvinte, osim Velike Britanije, preporučile svim drugim zemljama da se suzdrže od prijema Kosova u Savjet Evrope dok se ne vidi dalji razvoj situacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:58