Ivica Dačić / - INSTAGRAM
01/01/2023 u 14:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Nema sankcija Rusiji sve dok možemo da trpimo pritiske Zapada

Na pitanje koji interes može da ima Srbija, pa da uvede sankcije Rusiji, Dačić je kazao da je pitanje granica do koje se mogu izdržati pritisci Zapada te vrste

Ministar spoljnih poslova i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok takva odluka ne bude u funkciji očuvanja nacionalnih interesa države, prenosi N1.

Dačić je kazao da u ovom trenutku uvođenje sankcija Rusiji nije interes Srbije, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo.

Na pitanje da li je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do zaokreta u politici SPS-a prema Rusiji i da li ostavlja mogućnost da Srbija u 2023. godini uvede sankcije Ruskoj federaciji, Dačić je rekao da nema nikakvog zaokreta u odnosu SPS-a prema Rusiji.

-Mi Rusiju smatramo za prijateljsku državu, s kojom imamo duboke istorijske, kulturne i sve druge veze. Ne slažemo se s njenom operacijom u Ukrajini, što je sadržano i u stavu naše države pred UN. Ali smatramo i da ne treba da uvodimo ekonomske sankcije, zato što smo jedina država u Evropi koja je iskusila takve mjere i dobro znamo da one ne rješavaju političke probleme. Srbija će po tom pitanju slijediti isključivo svoj interes, kao i do sada. A to znači da nećemo dozvoliti da naši građani, ekonomija i razvoj trpe zbog bilo čega, jer nijedan interes nije viši od toga-kazao je Dačić.

Upitan da li postoji mogućnost da Srbija ipak uvede sankcije Ruskoj federaciji, Dačić je rekao da je politika Srbije zasnovana na sopstvenim interesima.

-Nema nijednog razloga da promijenimo naš stav da ćemo uvođenje sankcija Rusiji procjenjivati u skladu s našim interesima. U ovom trenutku to nije naš interes, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo i Metohija- kazao je on.

Na pitanje koji interes može da ima Srbija, pa da uvede sankcije Rusiji, Dačić je kazao da je pitanje granica do koje se mogu izdržati pritisci Zapada te vrste.

-Kao što je i predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić) rekao, mi ćemo procjenjivati gdje je granica do koje možemo izdržati pritiske te vrste. Granica jeste kada bi to postalo neizdrživo za Srbiju-naglasio je šef diplomatije.

Komentarišući to što u posljednjih godinu i po dana nije otvoren nijedan klaster u pregovorima sa EU, šef diplomatije je rekao da Srbija u svojim reformama ide mnogo brže nego što to pokazuje broj otvorenih i zatvorenih poglavlja.

-Mi smo još u junu bili spremni za otvaranje klastera 3, u kojem su i neka poglavlja koja smo i ranije otvorili. Ali EU je opet išla političkim interesom, pri čemu je Srbija ostala uskraćena. Obično se kaže da je samo Srbija kriva što ne napreduje brže. Ali nije tako, ima mnogo, ako ne i većine razloga na strani Evropske unije i njenih političkih prioriteta. Ovdje je očigledno da EU naš put ka članstvu u EU mjeri uspjehom dijaloga s Prištinom. Može Srbija da napreduje u reformama koliko god hoće, ali ako nema napretka u dijalogu s Prištinom, neće biti ni napretka u evrointegracijama. Međutim, čak iako bi postigli određeni sporazum s Prištinom, niko iz EU nije u stanju da nam kaže šta bismo time dobili- kazao je on.

Uglavnom nema nikakvog objektivnog razloga, dodao je, da u 2023. Srbija ne otvori još neki pregovarački klaster, za to je spremna, a da li će biti spremna EU to će ona morati da kaže.

Na pitanje da li će spoljna politika Srbije u 2023. godini biti usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, Dačić je rekao da hoće u onoj mjeri „koliko se to podudara s našim spoljnopolitičkim interesima“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 06:02