Ивица Дачић / - ртс
01/01/2022 u 11:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дачић: Промјене Устава су у интересу Србије

Лидер Социјалистичке партије Србије позвао је грађане да изађу на референдум 16. јануара

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић позвао је грађане да изађу на референдум 16. јануара и гласају за уставне промене јер је то, како је истакао, неопходно у циљу даљих европских интеграција и развоја Србије.

Одговарајући на питања новинара у Градском одбору СПС-а Београд, Дачић је рекао да већ 15 година траје прича о томе да би требало променити Устав у дјелу да треба обезбиједити независност правосуђа.

– Мишљење је да се то обезбјеђује на начин да парламент више не бира судије или тужиоце. Наравно, има и других мишљења, има неко ко мисли да то није у реду јер би на такав начин судска власт бирала саму себе – рекао је Дачић. Додао је да Србија жели да приступи Европској унији и да се у сваком документу ЕУ од тога почиње, односно да је то услов свих услова – промјена Устава у области правосуђа.

– Ако желимо даљи напредак у европским интеграцијама, ово је неопходан корак. С друге стране, не знам шта би то грађанима сметало. Напротив, мислим да би за грађене било у већем интересу да се судије и тужиоци не бирају политичким одлукама парламента или било ког другог државног органа јер се ионако сви редом жале на правосуђе – рекао је Дачић, преноси Танјуг. Како је истакао, у циљу даљих европских интеграција и развоја Србије неопходно је да идемо тим путем.

Спремни смо за предстојеће изборе и очекујемо добар изборни резултат као и увијек, изјавио је председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић. Он је новинарима у Градском одбору СПС-а у Београду рекао да ће након новогодишњих празника бити одржан партијски састанак са руководством СНС-а.

– Разговарао сам са предсједником Србије Александром Вучићем, са којим свакодневно разговарам о темама од државног значаја, али када је ријеч о партијским односима, договорили смо се да одмах послије Нове године направимо партијски састанак наша два руководства и да се даље бавимо тим питањем шта је најбоље, на који начин, која форма наше сарадње за парламентарне и градске изборе – рекао је Дачић.

Што се тиче предсједничких избора, Дачић је поновио да СПС и СНС треба да имају једног заједничког предсједничког кандидата, као што је то био случај прошлог пута када је кандидат био Александар Вучић.

– Очекујемо да ће он поново истаћи своју кандидатуру – рекао је Дачић. Он је истакао да су СПС и СНС добро сарађивали свих ових година и подсјетио са ће следеће године бити десет година те сарадње, те додао да је мало коалиција које опстају толико дуго на политичкој сцени Србије, преноси Танјуг.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:26