/ - SKRINšOT YOUTUBE
08/04/2023 u 12:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Tadžikistan neće priznati Kosovo

U razgovorima sa tadžikistanskim zvaničnicima još jednom je potvrđena podrška Tadžikistana teritorijalnom integritetu Srbije

Poslednjeg dana posjete zemljama Centralne Azije, koja je uključivala prve zvanične posjete nekog ministra spoljnih poslova Srbije Кirgiskoj Republici i Republici Uzbekistan u istoriji, ministar Ivica Dačić je u Tadžikistanu razgovarao sa predsjednikom Republike Tadžikistan Emomalijem Rahmanom, svojim tamošnjim kolegom, ministrom inostranih poslova Sirodžidinom Muhridinom i potpredsjednikom Parlamenta Vatanzodom Mahmandalijem.

- Posjeta Tadžikistanu je bila od izuzetnog značaja, imajući u vidu, kako sam rekao i tokom posjete Uzbekistanu i Кirgistanu, da je Srbija zapostavila region Centralne Azije, koji je veoma važan, gdje se nalazi pet nama izuzetno prijateljskih i tradicionalno bliskih zemalja, koje su na našoj strani kad je u pitanju očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta- rekao je šef srpske diplomatije.

U razgovorima sa tadžikistanskim zvaničnicima još jednom je potvrđena podrška Tadžikistana  teritorijalnom integritetu Srbije i suverenitetu, i jasno je rečeno da oni neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova i Metohije.

Tadžikistan je izrazio spremnost da razvija odnose sa Srbijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, dodajući da je trgovinska razmjena bila više nego skromna prošle godine, što svakako ne odgovara svim potencijalima za saradnju, piše Kosovonline.

- Dogovoreno je da se napravi mješoviti komitet za saradnju, da se naprave biznis forumi i da se priprema polako posjeta predsjednika Tadžikistana Srbiji i posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Tadžikistanu- naveo je Dačić.

Sumirajući razgovore u regionu, ministar Dačić je još jednom podvukao značaj istorijske posjete zemljama koje predstavljaju most prema Aziji i koje sve žele dobre odnose sa Srbijom, želeći takođe da Srbija njima bude most ka Evropi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:08