Испред Основна школа ”Владислав Рибникар” / - Основна школа
25/05/2023 u 11:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dječak teško ranjen u "Ribnikaru“ će liječenje morati da nastavi u Čikagu

Dječak se trenutno nalazi na Institutu za majku i dijete, sa ozbiljnim povredama vrata i kičme

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će dječak koji je teško ranjen u OŠ „Vladislav Ribnikar“ liječenje najvjerovatnije nastaviti u Čikagu.

Dječak se trenutno nalazi na Institutu za majku i dijete, sa ozbiljnim povredama vrata i kičme, podsjetio je Đerlek.

Đerlek je na RTS-u rekao da se sada sprema potrebna dokumentacija na nastavak liječenja kao i da će država snositi sve troškove.

Kako je dodao, u KBC Zemun je smješten pacijent sa ortopedskim problemima, a još devet ranjenih u školi „Ribnikar“ i u okolini Mladenovca liječe se u Urgentnom centru.

- U urgentnom se liječi šestoro muških i tri ženska pacijenta i svi su stabilni. Najozbiljnije povrede ima pacijent koji je 1997. godište kojem je odstranjen bubreg, jedan 1972. godište sa povredama grudnog koša i djevojčica 2005. godište sa dvije prostrijelne rane i povredama bubrega i jetre“, rekao je Đerlek.

On je naveo da je ministarstvo odmah nakon dva masovna ubistva oformilo timove za psiholšku podršku, otvorilo telefonske linije, štampalo flajere sa savjetima kako se ophoditi i kako prići djeci.

Najavio je projekt o načinima rješavanja krize i smanjenju posljedica, ukazao je da će se angažovati više stručnjaka koji će razgovarati sa djecom, roditeljima i nastavnicima, a na kraju će se raditi i test o posljedicama traume.

Gdje će djeca iz „Ribnikara“ nastaviti školovanje je, kako je rekao Đerlek, „osjetljiva tema“ o kojoj će se razgovarati sa roditeljima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 23:24