/ - FOTO INSTAGRAM
30/05/2022 u 13:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Договор Вучића и Путина: Топла зима за грађане Србије

Како је прецизирао Вучић, прijе разговора са Путином плашио се да ли ће добити најповољнију формулу, а да су најоптимистичније прогнозе биле да добијемо 80 према 20

Србија ће имати топлу и сигурну зиму будући да је држава обезбједила довољне количине основних животних намирница и да су робне резерве пуне, а обезбиjеђен је са Русијом повољан аранжман за увоз гаса за наредне три године, пишу Новости.рс.

За Србију ће остати циjена која се заснива на стопостотној нафтној формули, тако да  имати и даље најповољнију циjену на европском тлу. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими и 10 до 12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи, за Србију ће то бити од 340 до 350 долара за 2,2 милијарде кубика.

Ово је јуче, након телефонског разговора са шефом Русије, обилазећи складишта Републичке дирекције за робне резерве у Београду, најавио предсjедник Србије Александар Вучић. Како је обећао, ниједан дан неће бити проблема са снабдиjевањем грађана, ма како да се вjештачки изазивају кризе.

- Држава мора у смутним временима, а то је када имате рат на тлу Европе, да преузме дизгине у своје руке, покаже да је стабилна, сигурна, безбjедна и да има снаге да довољно робе и свега обезбjеди за своје грађане - поручио је Вучић.

Важно је да покажемо истински домаћински однос и бригу за грађане, да знају да могу да се ослоне на своју државу, која гледа унапред шта може да се деси, а да будемо осигурани и безбjедни, уз очување јавних финансија, не угрожавајући стопу јавног дуга.

Предсjедник Србије истакао је да је разговор са Путином био врло добар, као и да су се дотакли различитих тема, од којих је најважнија н билатерални односи, као и питање истека гасног споразума после десетогодишњег трајања 31. маја.

- Договорили смо се, а то је веома добра виjест, да ћемо потписати уговор, а први елемент је да је он на три године, а не на мjесец дана како су неки говорили - рекао је Вучић.

То изузетно одговара српској страни. Друга ствар је да ће формула која ће се користити остати иста као и до сада.

Како је прецизирао Вучић, приjе разговора са Путином плашио се да ли ће добити најповољнију формулу, а да су најоптимистичније прогнозе биле да добијемо 80 према 20:

- Добили смо оно што је много боље од тога, а то је 100 одсто, остаје нам да видимо за додатне количине. У зимским мjесецима када је циjена нафте виша, гас ће за Србију бити од 310 до 408 долара по 1.000 кубних метара што је, заиста убjедљиво најбоља циjена, која ће се односити на 2,2 милијарде кубних метара гаса. Нама је потребно још 800 милиона кубика и остаје да се разговара око циjене за ту количину.

Према Вучићевим риjечима, у разговору са "Гаспромом", који је већ иницирао, биће договорене додатне количине, а да је предсjеднику Путину објаснио да је захваљујући привредном напретку дошло до увећане потражње за гасом.

- Платформа и формула остаје иста за договорену количину, а за додатну ћемо после састанка са "Гаспромом" моћи да кажемо колико ће нас просjечни кубни метар коштати - рекао је предсjедник Србије.

- Захвалан сам руским партнерима на изузетној коректности, и надам се да ћемо ту подршку имати и у будућности- додаjе он.

Вучић је, појашњавајући договорено, истакао да не постоји фиксна цијена за гас по метру кубном, већ да нафтна и берзанска формула по којој се рачуна, зависи од других енергената и сировина:

- Имате нафтну формулу и на основу цијене нафте се прави цијена гаса. Када је нафта била 81,82 долара, тада је гас по метру кубном био 270 долара, данас је нафта 120, а гас није много скупљи, свега 240 долара. То је никаква цијена, када кажем никаква, мислим мала. У овом тренутку цијена гаса на берзи је 960 долара, лети је нижа јер се гас користи у мањим количинама, а очекује се да на зиму скочи на 3.500 долара.

Према Вучићевим ријечима, залихе намирница код Луке Београд су само петнаестина свих резерви, од Врбаса, преко Пећинаца, Ирига, Лесковца, гдје се највеће количине хране чувају за потребе грађана. Он је истакао и да је ситуација са шећером рјешена и да имамо довољне количине:

Вучић је указао да житна криза очекује свет после суше у Индији и Аргентини, истакавши да је увјерен да ће Србија   по том питању успијети да обезбjеди све што је неопходно. Он је прецизирао да је ускладиштено 25.000 тона брашна само у робним резервама, затим више од 54.000 тона пшенице, 94.000 тона кукуруза, 11,5 милиона литара уља, 11,4 милиона килограма пасуља, као и исто толико милиона килограма соли.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 02:06