Испред Основна школа ”Владислав Рибникар” / - Основна школа
18/07/2023 u 08:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dokle se stiglo u istrazi masakra u "Ribnikaru": Otac u pritvoru, majka pod sankcijama, dječak na posmatranju

Poslednja u nizu mjera koju su tužilaštvo i sud povukli o ubistvu u „Ribnikaru“ jeste privremena blokada bankovnih računa dječakovog oca

Roditelji trinaestogodišnjeg dečaka osumnjičenog da je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio masakr ubivši iz očevog pištolja deset osoba među kojima su učenici i radnik obezbjeđenja, a ranio još njih šest, i dalje se nalaze pod lupom tužilaštva koje istražuje cijeli slučaj. Dječak (13) se trenutno je zbrinut u specijalnoj zdravstvenoj ustanovi gdje se njegovo stanje prati, dok su novac i imovina roditelja privremeno blokirani dok se ne utvrdi njihova odgovornost.

Poslednja u nizu mjera koju su tužilaštvo i sud povukli o ubistvu u „Ribnikaru“ jeste privremena blokada bankovnih računa dječakovog oca V. K. koji se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo teška dela protiv opšte bezbjednosti za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

- Viši sud u Beogradu usvojio je predlog članova porodice ubijenih u masakru u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i naložio Narodnoj banci Srbije da novac kojim raspolaže V.K., otac dječaka koji je počinio masakr, prenese u depozit javnog izvršitelja“, naveo je sud u saopštenju. Kako su pojasnili, novac će do visine imovinsko-pravnih zahtjeva oštećenih (članova porodice ubijenih) biti u depozitu javnog izvršitelja, gdje će se čuvati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.

Prethodno je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje kojim je ocu dječaka ubice zabranjeno da raspolaže, otuđi i optereti nepokretnosti i pokretne stvari čiji je vlasnik, o čemu smo pisali. Kako je tada precizirano, u pitanju su stan u Beogradu, djelovi poslovnog prostora u Beogradu i putničko motorno vozilo. I ove mere trajaće do okončanja postupka.

Do ovakve odluke suda, kako smo nezvanično saznali ranije, došlo se jer su roditelji dečaka u u više navrata pokušali da pronađu notarsku kancelariju preko koje bi poklonili svoju imovinu ili je prenijeli na rođake. Čuvši to, advokati porodica žrtava su cijeli slučaj prijavili sudu i do detalja popisali svu imovinu koju dječakova porodica posjeduje, nakon čega su uslijedile privremene mjere zabrane.

Inače, V. K. je pritvoru zato što je trinaestogodišnji dječak zločin koji je zaprepastio Srbiju, počinio očevim pištoljem, te postoji sumnja i da je prije masakra odvodio svog sina u streljanu kako bi uvježbavao pucanje.

Majka pod lupom tužilaštva

Tužilaštvo i policija ispituju i kakva je uloga dječakove majke M. K. u zločinu. Tačnije, tužilaštvo provjerava da li se u radnjama M. K. stiču elementi krivičnog djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica. I njena pokretna i nepokretna imovina koja se nalazi širom Srbije, takođe je privremeno blokirana.

Podsjećanja radi, M. K. se u fokusu javnosti našla nedavno, kada su ona i ćerka zaustavljene na graničnom prelazu Prohor Pčinjski, kada su pokušali da pređu državnu granicu iz Srbije u Sjevernu Makedoniju. Međutim, policija im to nije omogućila jer je neophodno da M. K. u svakom trenutku bude na raspolaganju organima Srbije koji istražuju zločin.

Podsjećanja radi, dječak ubica (13) nalazi se i dalje u zdravstvenoj ustanovi koja prati njegovo zdravstveno stanje, a pitanje je do kada će biti tu. Njegova sudbina za sada je neizvjesna, posebno ako se u obzir uzme činjenica da sa 13 godina, koliko je imao u trenutku izvršenja krivičnog djela, ne podliježe krivičnom gonjenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:48