Цеца и Аркан  / Фото: Архива
12/11/2021 u 16:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава Аркана пустила низ воду, Цеци Земунци позајмљивали новац

Легија је фолк диви предложио да тражи новац од Душана Спасојевића у замјену за алиби за убиство Ђинђића

Држава Србија је својевремено одлучила да пусти низ воду некадашњег команданта Српске добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана, који је убрзо након тога и убијен, тврди некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) Миле Новаковић.

Он, такође, говори и о некадашњим везама Арканове супруге, фолк диве Светлане Цеце Ражнатовић са врхом земунског клана, те о правим разлозима њеног привођења у акцији „Сабља“ након убиства премијера Србије Зорана Ðинђића 2003. године.

image

Новаковић

Фото: Стефан Јокић, Курир

- Аркан је деведесетих био Бог криминала, учествовао је у ратовима, а почео је да се бави политиком. Могао је да заврши све што је хтио. Све озбиљно у београдском криминалу се вртјело око њега. Рекетирао је све криминалце који су се бавили озбиљним криминалом и зарађивали брдо пара шверцом нафте, цигарета и дроге. У једном тренутку је претјерао и онда се та једна екипа криминалаца организовала и, уз помоћ неких људи из безбједности, договорила да је моменат да га склоне. А Аркан се тад већ био опустио, није имао око себе велику свиту и онда је дошло до његовог убиства у „Интерконтиненталу“ јануара 2000. године -открива Новаковић.

Он тврди да је ту огигледан био уплив државе, јер Жељко више није био ни толико битан политички фактор

- Вјероватно је пуштен низ воду. Претпостављам да је логистичку подршку за убиство Аркана дала тадашња Државна безбједност- тврди Новаковић. 

Новаковић објашањава и како се Арканова удовица зближила са злогласним "земунским кланом" Душана Спасојевића Шиптара и разлозима њеног привођења у "Сабљи".

- Кључ притварања Светлане Ражнатовић током "Сабље" није њена тужна прича о, како је касније говорила, политичком прогону, већ сазнање полиције да је "земунцима" требало да да алиби после убиства Ђинђића. Након привођења у "Сабљи", она је дала изјаву специјалном тужиоцу о познанству са Легијом и Душаном Спасојевићем. У току 2001. и 2002. године била је у финансијским проблемима, Легија јој је предложио да тражи новац од Спасојевића и Земунци су јој дали неколико стотина хиљада марака. Успоставили су и пријатељске везе. Неколико пута је ишла и код њих у Шилерову - објашњава Новаковић.

image
Фото: Архива

Стога је фебруара 2003. године Спасојевић од ње затражио да им да алиби кад буде затребало.

image
Фото: Архива

- Рекао јој је: "Онај нас страшно притиска, све хоће да нас похапси и уништи", као и: „Морамо све да их побиједимо“. Она је схватила да се ради о Ђинђићу. Пренијела је све сестри Лидији, која се препала и рекла да им то не треба и да је то катастрофа. Рекла је: „Можемо да будемо уплетене у велике проблеме.“ Тресле су се од страха- открива Новаковић. 

Тврди да су Земунци Ражнатовићевој позајмљивали новац како би је заправо припремили за тренутак кад ће јој тражити алиби.

- Виђали су се на прославама рођендана, а била је главни гост забава и код Легије и код „земунаца“. Позајмљивали су јој велике своте припремајући је за моменат кад је требало да узврати и да им алиби после убиства премијера. То је требало да буде после неуспјешног покушаја убиства Ђинђића код хале Лимес, а после убиства и појављивања потјернице то је отпало као опција - закључује Новаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 02:38