Državni vrh Srbije na obilježavanju 27. godišnjice Oluje / - SKRINšOT
04/08/2022 u 22:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Državna manifestacija u Novom Sadu – Srbija se sjeća stradalih i prognanih u "Oluji"

Pamtimo, ali naše pamćenje nije zlopamćenje, pamtimo njihova svjedočenja da ne bi neko mogao da kaže to se nije desilo, rekao je Porfirije na skupu kojem je prisustvovalo 30.000 ljudi

Srbija je obilježila 27. godišnjicu hrvatske akcije "Oluja" u kojoj je oko 2.000 Srba nestalo a više od 200.000 protjerano iz Knina i Krajine velikim Državnim komemorativnim skupom na Trgu Slobode u Novom Sadu.

Komemorativnom skupu prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Patrijarh Porfirije služio je parastos žrtvama pogroma u "Oluji", okupljeni su minutom ćutanja odali poštu svim stradalima u operaciji "Oluja" i intonirane su himne Srbije i Republike Srpske.

Patrijarh Porfirije je u besjedi u Novom Sadu pozdravio braću i sestre iz Crne Gore, Hrvatske, sa svih strana koji su došli u srpsku Atinu.

image

Patrijarh Porfirije služio parastos za žtrtve "Oluje"

- SKRINšAT

"Svi mi ovde sabrani dijelimo istu, veoma sličnu istoriju. Porodica vladike bačkog Irineja je iz Dalmacije odakle su mnogi stigli u Srbiju, njegova porodica je došla vozom bez voznog reda. I moja porodica se na sličan način obrela u ovoj gostoljubivoj srpskoj pokrajini", kazao je Porfirije.

Istakao je da i mnoge druge vladike imaju sličnu, ličnu i porodičnu istoriju.

"Zbog toga se suštinski i dobro razumijemo, zbog toga se okupljamo svake godine, u ime Oca i Sina i Svetog duha, da bismo prizivajući ime Božje molili da upokoji sugrađane, sve koji su nevine avgustovske žertve 1995. godine", naveo je patrijarh.

"Sabrali smo se", dodao je "da se molitveno sjetimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa Banije, Korduna, Like, iz Dalmacije, Slavonije".

"Sve su to kamičci u mozaiku stradanja, zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, zajedno sa Jasenovcem. Sa nama su prežileli svedoci stradanja. Pamtim, ali naše pamćenje nije zlopamćenje, pamtino njihova svedočenja da ne bi neko mogao da kaže to se nije desilo", rekao je Porfirije.

Stotinu puta ću da ponovim da ne zlopamtimo, jer bi gnev i bes satrli nas same, obesnažilo bi potencijal u nama. Moramo gledati u lice Božije, u najnevinijeg koji je razapet na krstu, istakao je patrijarh.

"Imaćemo potrebu da se molomo za sve koji pate i stradaju. Otuda je ljudski nerazumno i nepravedno kada neko nalazi razlog da onemogući bilo koga, prosjaka ili cara, običnog građanina ili funkcionera, ma kog zvanja bio, da se na mestu Vukašinovog stradanja susretne sa sobom i Bogom i da smireno upali voštanicu", poručio je patrijarh. 

Sanja Vulić, koja je sa dvanaest godina bila u izbjegličkoj koloni, obratila se okupljenima i rekla da su u ovom tužnom danu njena osećanja pomešana.

"Tuga i bol za ognjištem, rodnim krajem, rodom i dan danas su prisutni. Danas ovde, međutim, osećam i veliku čast i pre svega zahvalnost, prema gospodinu Vučiću, svim zvaničnicima i vama narode. Hvala vam svima što ste došli na ovo mesto večeras, što ne dozvoljavate da egzodus i progon 1995. godine padne u zaborava", rekla je Vulićeva.

image

Prepun trg u Novom Sadu na 27. godišnjici "Oluje"

- SKRINšAT

Na današnji dan, pre 27 godina, hrvatska vojska je na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju "Oluja". Ubijeno je ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 250.000.

Ranije je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja", a u fruškogorskom naselju Banstol, služena je liturgija, zatim i parastos.

Državni zvaničnici poručili su ranije u četrvtak da ne smije da se zaboravi akcija koja je dovela do egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske, ali da Srbija i Hrvatska zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, u "Oluji" je ubijeno 1.880 ljudi. Direktor centra, Savo Štrbac ističe da je proterano najmanje 220.000 Srba. Ukazuje da Hrvatska sve radi sporo i da još uvek nije urađena ekshumacija iz oko 60 registrovanih grobnica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:01