Vujošević / -IZVOR: NOVA.RS/ZORAN LONčAREVIć
13/02/2023 u 20:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dule Vujošević: Kosovo je interes velikih sila, nervira me što je Piksi psovao Albance

Zlo smo činili i mi prema Albancima i oni prema nama, tvrdi on

Pitanje Kosova nije pitanje pravde i pravednosti, već intresa velikih sila, smatra slavni košarkaški trener Dušan Vujošević. 

- Nisam za to da iko tamo gine. Niti sam spreman ja, niti sam spreman da šaljem svoje dijete. Pitanje Kosova nije pitanje pravde i pravednosti, već intresa velikih sila. Zlo smo činili i mi prema Albancima i oni prema nama. Ako je Kosovo izgubljeno 1999. godine zbog čega onda rezolucija 1244? - pita se Vujošević. 

Vujošević je u intervjuu kazao da ima porodičnu vezu sa Kosovom, a da u svom životu nikada ljude nije dijelio po nacionalnoj osnovi.

- Poslednjih godina nisam bio u toku oko tih pregovora, samo se sjećam da je ova vlast obećavala u predizbornoj kampanji kako će poništiti sve što je prethodna vlast potpisala u vezi sa Kosovom, a u stvari su oni potpisali. Ima stvari koje se sofisticirano sakrivaju, niko od nas ne zna o čemu se pregovora. Kosovo je skoro nerješiv problem, treba ga na neki način rešavati, da se ne ostavlja našim pokolenjima, s opasnošću da i oni sjutra ratuju. Mislim da treba da se nađe nešto specifično, i za Srbe na sjeveru i za Srbe u enklavama - ocijenio je on. 

Boris Tadić je pošten čovjek 

Za bivšeg predsjednika Srbija Borisa Tadića Dule kaže da je pošten čovjek i pametan.

- Čovjek koji se nije uprljao dok je bio na vlasti, a da li je za ove naše uslove dovoljno pragmatičan, drugo je pitanje. Ovdje treba plivati u mutnoj i hladnoj vodi. Znam zbog čega sam ga podržavao, smatram da politika ipak može da postiže ciljeve u skladu sa moralnim okvirima - istakao je Vujošević. 

Kaže da se iznervirao kad je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi opsovao Albance.

- Ipak, očekujem da srpske crkve i narod na Kosovu budu maksimalno zaštićeni. To je trebalo raditi od 2000. godine- naveo je Dule. 

Tvrdi da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša kao ucijenjen čovjek.

- Ponaša se kao neko ko je nešto obećao za određene kontra usluge. On je na sebe preuzeo da samostalno punih deset godina rešava to, a samo je izdejstvovao priču o ZSO 

Smatra da je kosovski premijer Aljbin Kurti elementarno pošten i da ga nemaju čime ucjenjivati.

- Ali je toliki nacionalista da ne shvata da bez kompromisa nema temeljnog mira - zaključio je Vujošević. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. april 2024 17:36