фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн / - фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн
02/10/2023 u 09:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurić: Srbi ne nagomilavaju oružje, nego se povlače - sa 7.500 na 4.000

Mi smo odgovorna strana, ona koja želi mir i pokušava da izbjegne dalje krvoproliće

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocijenio je da na Kosovu postoje samo dva "ozbiljna vojna gomilanja" i da nijedno od njih nije nova vojna gomila srpskih trupa.

Prvo, kako kaže, je gomilanje "Kurtijevih specijalnih visoko militarizovanih i monoetničkih snaga", a kao drugo navodi nagomilavanje laži i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji koje je orkestrirao Aljbin Kurti.

Đurić je na društvenoj mreži X ukazao da je na zemljištu koje je vlada Aljbina Kurtija nezakonito oduzela izgrađeno osam novih baza za ove militarizovane i monoetničke snage.

Što se tiče navodnog srpskog nagomilavanja, on tvrdi da "jedino što postoji jeste povlačenje snaga koje su tu godinama – sa 7.500, na istorijski minimum od 4.000" i ocjenjuje da smo "mi smo odgovorna strana, ona koja želi mir i pokušava da izbjegne dalje krvoproliće".

- Počinioci tragedije u Banjskoj na srpskoj strani već odgovaraju - naveo je Đurić i upitao ko će da odgovara za kontinuirani teror Kurtijevog režima.

Podsjetimo, prošlog vikenda je došlo do oružanog sukoba grupe Srba, predvođene doskorašnjim potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, i Kosovske policije u selu Banjska na severu Kosova.

Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Radoičić je u pisanoj izjavi koju je javnosti pročitao njegov advokat, preuzeo odgovornost za sukob u Banjskoj, tvrdeći da vlasti u Beogradu nemaju nikakve veze s tim.

Zvaničnici u Prištini, s druge strane, tvrde da iza napada na Kosovsku policiju u Banjskoj stoji režim u Beogradu, i da je Radoičićeva grupa, između ostalog, obučavana i na vojnom poligonu Pasuljanske livade u centralnoj Srbiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 15:57